Почетна » ПАД ХЕЛИКОПТЕРА У СУРЧИНУ Тужилац чека генерале

ПАД ХЕЛИКОПТЕРА У СУРЧИНУ Тужилац чека генерале

од admin
0 коментар

Више јавно тужилаштво у Београду одлучиће у понедељак о првим потезима у истрази о паду војног хеликоптера Ми-17 код Сурчина

ВИШЕ јавно тужилаштво у Београду одлучиће у понедељак о првим потезима у истрази о паду војног хеликоптера Ми-17 код Сурчина! На основу извештаја војних комисија биће донета одлука о томе ко ће бити у првом кругу сведока или осумњичених који ће бити позвани на саслушање.

Иако су налази двеју комисија, које су испитивале узроке пада војне летелице у којем је страдало седам особа, обелодањени још у петак, још није потврђено ко су особе за које се сумња да су одговорне за удес.

Тим формиран по наређењу начелника Генералштаба Љубише Диковића предложио је покретање поступка против команданта Ратног ваздухопловства, генерал-мајора Ранка Живака, првог човека 204. ваздухопловне бригаде, бригадног генерала Предрага Бандића и двојице пуковника-оперативаца, Љубомира Јосифовића и Гордана Павловића. У тужилаштву, међутим, још нема потврде да ће се овај круг особа наћи у најужем кругу осумњичених.

Колика је одговорност свакога од њих појединачно биће јасније када Министарство одбране објави и готово 500 страница прилога који чине целину са закључцима комисија. Ови анекси врло су драгоцени за расветљавање правих узрока несреће. Међу њима су, на пример, стенограми разговора пилота Омера Мехића и контроле лета, искази свих старешина, као и записници са увиђаја олупине.

Према сазнањима “Новости”, прилози, упркос најави, још нису обелодањени на инсистирање Генералштаба Војске Србије. На светло дана они ће моћи тек када војни врх скине ознаку поверљивости са ових докумената. У материјалу је, како се очекује, и налаз са обдукције, који би требало дефинитивно да потврди информације из извештаја да је посада била под дејством алкохола.

Истражни поступак требало би, између осталог, да покаже и због чега Оперативни дежурни тим Ратног ваздухопловства није 13. марта увече водио акцију спасавања, иако је одговоран за командовање снагама у оваквим операцијама. Нејасно је и због чега је информација и полетању до начелника Генералштаба стигла “обилазним путем” тек у 21.12, када је главни оперативац Команде ваздухопловства, пуковник Гордан Павловић о покретању акције Оперативни центар система одбране известио више од часа раније – у 19.56.

Комисија је утврдила и да Војска Србије нема акте који предвиђају услове и начин коришћења авиона и хеликоптера у мисијама збрињавања пацијената. На то указује закључак војних стручњака који предлажу да се “израде и ставе у употребу” стандардне оперативне процедуре за поступак у случају хитног медицинског превожења.

Р. ДРАГОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар