Почетна » Данас се обележава 27 година од потписивања Дејтонског споразума

Данас се обележава 27 година од потписивања Дејтонског споразума

од Други Пишу
0 коментар

На данашњи дан пре 27 година у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен уставно-правни поредак те земље.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ, састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.

Дејтонски споразум, после тронедељних преговора, парафирали су тадашњи председници Србије Слободан Милошевић, Хрватске Фрањо Тудјман и БиХ Алија Изетбеговић.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а посредници у преговорима били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан парафирања Дејтонског мировног споразума у Републици Српској се празнује као државни празник и нерадни је дан, што није случај у другом бх. ентитету, Федерацији БиХ.

Српска страна у БиХ раније је предлагала да се 21. новембар, дан на који је парафиран Дејтонски споразум, успостави као дан државности БиХ, али су то одбиле странке из Федерације БиХ, у којој се као Дан државности БиХ прославља 25. новембар, Дан ЗАВНОБИХ-а.

БиХ никада није усвојила закон о празницима на државном нивоу, па два њена ентитета заједнички једино обележавају новогодишње и првомајске празнике.

Данас/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар