Почетна » Понош: Ванредни републички избори су корак ка испуњењу захтева протеста, а не они избори где опозиција може лакше да победи

Понош: Ванредни републички избори су корак ка испуњењу захтева протеста, а не они избори где опозиција може лакше да победи

од Други Пишу
0 коментар

Здравко Понош, лидер странке Србија Центар изјавио је за дневни лист Политику да је јасно да власт не намерава да испуни захтеве протеста, “да тера инат народу и да ће то морати да уради неко други после избора”.

“Захтеви протеста се односе на обуздавање насиља у друштву и позивање на одговорност оних који учествују у креирању климе насиља или не раде свој посао да то спрече. Опозиција треба да затражи поверење грађана и прилику да то спроведе”, каже Понош и додаје да упоран протест грађана на улицама обавезује опозицију да то чини не само на улици него и у Скупштини.

Одговарајући на питање о појединим захтевима из опозиције да су приоритет ванредни београдски избори, Понош каже да проблеми који су извели народ на улице могу да се реше само државним капацитетом. “Нисам за тражење ванредних избора само тамо где те изборе опозиција може лакше да добије, а таква је ситуација у Београду. Морамо да мењамо Србију. Редовни локални избори томе могу да допринесу, ванредни у Београду да помогну, али систем власти у Србији је толико централизован да је за озбиљне промене, какве земљи требају, неопхода промена републичке власти”.

Понош каже да “не протесују људи у Бачкој Паланци, у Краљеву, у Лесковцу због стања у Кошутњаку него због стања у њиховим општинама које је делом последица понашања локалне власти, али делом последица функционисања републичке власти”.

Одговарајучи на питање о сарадњи унутар опозиције Понош је истакао да Србија Центар већ дуже време успешно сарађује са странком Заједно и Демократском странком и да се стварају услови за пуну сарадњу на предстојећим изборима. “Отворени смо и за сарадњу са другим политичким организацијама које немају историјат колаборације са СНС и које одбацују могућност сарадње са овим режимом. Спремни смо за разговор о различитим модалитетима и нивоима те сарадње. Идеолошке и програмске разлике не би смеле да буду препрека за најширу сарадњу у борби за изборне услове и за контролу избора.

Можда ти се свиди

Оставите коментар