Почетна » Спрема се дочек за Вучића у Бањалуци, с Додиком и Порфиријем у манастиру

Спрема се дочек за Вучића у Бањалуци, с Додиком и Порфиријем у манастиру

од Други Пишу
0 коментар

Делегација Србије предвођена председником Александром Вучићем стигла је у Босну и Херцеговину. Посета је почела састанком којем нису присуствовали медији у манастиру Осовица у Српцу. У тој општини на северу ускоро ће делегације Србије и Републике Српске обићи вртић „Србија“.

То је први први вртић у Српцу који ие изграђен након више од пет деценија. Прву фазу радова чија је вредност већа од 800.000 марака финансирала је у потпуности Србија.

Активност у Српцу уједно је и једина која је за данас најављена.

 

Делегација би у вечерњим часовима требало да стигне у Бањалуку, која је због доласка председника Србије у другачијем руху. Дуж главних градских саобраћајница стубови јавне расвете украшени су заставама Србије и Републике Српске, као и копља испред Владе Републике Српске.

Осим тога, са билборда на подручју града грађанима се смеше лица Александра Вучића и Милорада Додика са поруком: “Сложно у нове побједе”. Осим тога, такође на билбордима истакнуте су и поруке добродошлице. Испод грба Србије и амблема Републике Српске стоји: “Нераскидива веза која траје. Добро дошли, драги пријатељи”.

Званични састанци биће одржани сутра након што у 10 часова Милорад Додик дочека Александра Вучића испред Палате Републике Српске. Интересантно, уместо заједничке седнице двије Владе која је раније најављивана, у Бањалуци ће сутра бити одржана седница Савета за сарадњу Републике Српске и Србије. Након те седнице предвиђено је обраћање медијима и потписивање Меморандума о градњи два меморијална центра посвећена српском страдању у Другом светском рату.

Није позната судбина Додикове идеје коју је изнео почетком седмице да ће од предсједника Србије тражити подршку за став Републике Српске да је Кристијан Шмит нелегалан и нелегитиман високи представник.

Након тога, делегације ће положити венце и одати почаст страдалима на Петровачкој цести у избегличкој колони коју су 7. августа 1995. бомбардовали мигови хрватске војске приликом чега је погинуло 10 цивила.

У 19:00 у Приједору ће бити одржана централна свечаност којом Република Српска и Република Србија одају почаст погинулима и прогнанима у акцији хрватске војске и полиције “Олуја” у којој је према подацима Веритаса са подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације из домова протерано око 220 хиљада Срба и у којој је страдало 1.869 Срба од чега 1.220 цивила.

Foto N1 Sarajevo

Н1 Сарајево

Можда ти се свиди

Оставите коментар