Почетна » Кува у СНС: Овако изгледа други круг Вучићевог „чишћења“ старих напредњачких кадрова

Кува у СНС: Овако изгледа други круг Вучићевог „чишћења“ старих напредњачких кадрова

од Други Пишу
0 коментар

После обрачуна са кадровима које је постављао први председник СНС Томислав Николић, његов наследник и политички најмоћнији напредњак Александар Вучић наставио је са новим резовима унутар партије. Сада тиња незадовољство на релацији Гашић-Вучевић, а председник је јавно критиковао и рад директора Поште Зорана Ђорђевића. У покрајинској власти неће бити места за бившег премијера Војводине Игора Мировића, а проблеми међу напредњацима свакодневно излазе у јавност. Све говори да нас до краја године очекују нови талас пуштања напредњака „низ воду“, од којих ће поједини можда добити „златни падобран“, а неки ће само бити заборављени и потрошени.

Вучић је очигледно ушао у други круг „сече“ напредњака, који је почео обрачуном са Зораном Михајловић и Небојшом Стефановићем, а могуће је да ће бити запечаћен и пуштањем „низ воду“ Гашића.

У јавности се већ увелико помиње да је Братислав Гашић незадовољан својом позицијом унутар СНС, те да представља струју која није била сагласна са оценом Вучића да на чело напредњака дође Милош Вучевић.

Тиме се распламсао велики талас незадовољства унутар напредњачког јата, које прети да даље ескалира. Вучић је и у време док је био председник СНС имао навику да подмлађује тим и освежава кадровску инфраструктуру, па је тако на место потпредседнице СНС постављена Невена Ђурић.

Са Академије младих лидера СНС и тек нешто више од 20 година старости, стигла је до најбитнијих функција у партији.

Поред Гашића, чија ће политичка судбина после 17. децембра очигледно бити неизвесна, релативно чврста партијска дисциплина напредњака озбиљно је попустила на још две битне позиције. Прва је у Војводини. Дугогодишњи покрајински премијер Игор Мировић није на листи кандидата за покрајински парламент, што се у јавности тумачи као одлука првог човека СНС Милоша Вучевића.

Између њих годинама траје незадовољство, а када је Вучевић добио одрешене руке за део одлука од Вучића, Мировић је добио јасан сигнал шта струја око Вучевића мисли о њему.

Друга позиција на којој ће потенцијално бити промена јесте место првог човека Поште, Зорана Ђорђевића. Напредњачки избор за „првог“ поштара Србије последњих дана трпи озбиљније критике од председника државе зато што није желео да саслуша поштаре који су данима протестовали и паралисали државу.

„Имамо проблем са директором тог предузећа, јер се питамо шта је радио и зашто није чуо те људе, те одговорне и озбиљне људе. Зашто их није саслушао? Зашто се није више пажње посветило њиховим проблемима“, рекао је Вучић.

Вучић је прст критике уперио према Ђорђевићу, који се налази у великом проблему јер неће бити амбасадор у Словенији, што му је СНС раније наменио.

Све што се дешава сугерише да је Вучић у сарадњи са Вучевићем ушао у процес замене старих кадрова, који су ведрили и облачили на разним функцијама у држави и странци.

И изјаве Вучића говоре да све иде у смеру „чишћења дворишта“ у којем ће многи остати кратких рукава и евидентно празних новчаника.

„Превирања у СНС жештока, цех ће платити многи“

Некадашњи директор ВБА и бивши члан СНС Момир Стојановић каже за Нову да се Вучић уочи избора определио д жртвује одређене кадрове и тиме покаже јавности како је одлучан да заведе ред у странци.

„Вучић жели да покаже како нема недодирљивих. Верујем да ће још бити неких лица до избора о којима ћемо говорити да су ражаловани од стране Вучића. Он тиме шаље поруку јавности да стриктно држи до интегритета странке, а оне који су урушили углед треба склонити. Цех ће платити многи, али је несумњиво да је машинерија СНС уздрмана“, појашњава Стојановић.

Саговорник Нове напомиње да је избор Вучевића за првог човека странке унео велики раздор међу напредњаке, што се рефлектује и на једина персонална решења.

„Очигледно је да је именовање Вучевића унутар СНС изазвало веће протесте него што се то на први поглед види у јавности. Потреси у СНС трају, најпре ту мислим на очекивања Братислава Гашића да би он требало да буде председник странке. Одређене информације говоре да је Гашић због тога изразито љут. Са друге стране, Мировић је држао дистанцу од Вучића и то је познато у СНС. Познат је његов сукоб са Вучевићем, због чега су се овога пута определили да склоне Мировића. Очигледно су укупна превирања зештока“, подвлачи Стојановић.

Вучићев манир и лични печат – обрачун са неистомишљеницима и тихи „нестанак“ кадрова

Најновији талас обрачуна и сукоба унутар СНС подсетио је на праксу која је почела пре готово једну деценију. Практично у дану када је Томислав Николић поднео оставку на чело странке, Вучић је преузео потпуну контролу и кренуо у рокаду кадрова.

Челне позиције преузели су људи блиски њему, док су кадрови Томислава Николића „склањани“.

Такав пример су Милан Бачевић и Оливер Антић, кадрови блиски Николићу који су после доласка Вучића на чело СНС добили „златни падобран“ у амбасадама, али су склоњени са битних функција. Ни син Томислава Николића, Радомир, после одласка са места првог човека Крагујевца није добио значајнија политичку функцију.

На „леду“ је и бивша министарка Јадранка Јоксимовић која је јавно критиковала поједине напредњаке и после одлуке да не прихвати министарску позицију и даље чека ново ангажовања. И Јоксимовић је прешла у СНС из Српске радикалне странке (СРС) и представља старо језгро странке.

Сада су на потезу Вучевић и Вучић, напредњаци који у потпуности контролишу страначке процесе. Ипак, ни стари напредњаци неће само погнуте главе пратити евентуални раскол у СНС. Дисциплина је попустила, незадовољство је ескалирало, а складан брак напредњака сада очигледно иде ка томе да се своде рачуни.

Miloš Vučević Sednica Glavnog odbora SNS Foto:TANJUG/FOTO SNS

Данило Савић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар