Почетна » „Тешка“ ноћ у ГИК-у: Пребројали пет џакова, па отишли на спавање

„Тешка“ ноћ у ГИК-у: Пребројали пет џакова, па отишли на спавање

од Други Пишу
0 коментар

Чланови Градске изборне комисије синоћ су почели да проверавају џакове са листићима, а по 350 приговора које је поднео део опозиције. Како сазнајемо, до 23 сата пребројано је само пет џакова, након чега су чланови Градске изборне комисије из редова владајуће већине престали са радом. Бројање у ГИК-у биће настављено данас.

Градска изборна комисија је пред сам истек законског рока одлучила да провери 350 џакова са гласачким листићима, односно да упореди бројке наведене у записницима – број изашлих бирача, гласова које су добили учесници на изборима, листића у кутијама… са стањем у џаковима.

Због провера у тим џаковима формирана је и нова комисија за увид у изборни материјал.

Одлука ГИК-а да провери 350 записника била је изненађујућа, будући да је до тада требало да одлучи да ли прихвата или одбацује приговоре.

Зоран Алимпић, члан ГИК-а испред коалиције Уједињени за победу Београда, наводи за Нова.рс да се у ГИК-у и даље проверавају џакови, али да нема никакве информације јер није тамо, док је онима који су присутни забрањена употреба мобилних телефона.

Он објашњава зашто је одбио да будео део новоформиране комисије.

„Џакови са листићима, односно изборним материјалом стоје у гради градске управе већ шест дана. Затворнице којима су они затворени се врло лако могу отворити и поново затворити. Ја сам то лично испробао више пута. Они су без икаквог обезбеђења у згради у којој је главни Горан Весић. Немам поверења да ти џакови нису дирани и због тога не желим да губим време на бројање“, наводи Алимпић.

Он додаје да су у тој комисији ипак налази једна представница опозиције.

„Драго ми је због тога, јер ако су тамо само напредњаци, они могу да попију две кафе и кажу избројали смо. Мада, ми не верујемо да то што је у џаковима исто што је било. Такав је изборни систем да нико не чува изборни материјал. Нисмо тражили да се отвара 350 џакова. По закону на то немамо право. Имамо право да се отвори пет одсто џакова, то је 58. Ми смо то већ искористили. И видели смо да су разлике у 15 џакова“, истиче Алимпић.

Константин Самофалов из коалиције „Ајде људи“ наводи да су рокови за приговоре истекли.

„Они су морали да одлуче о приговорима у случају листе ‘Ајмо људи’ јуче до 19.21. Ми смо приговоре поднели у среду у то време. Имали су 72 сата, а они су одлучили да у 70. сату отварају џакове. Седница чак није имала дневни ред одлучивања о приговорима, већ о начину поступања у вези са приговорима. На дневни ред нису ставили тачку одлучивања о приговорима“, каже Самофалов.

Наташа Латковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар