Почетна » Вук између америчког чекића и руског наковња

Вук између америчког чекића и руског наковња

од admin
0 коментар

Почиње финална фаза избора – бивши министар спољних послова Југославије за Телеграф анализира шансе Јеремића да дође на чело УН

У Савету безбедности УН сутра ће бити одржана шеста рунда гласања за новог генералног секретара светске организације, које ће као и претходно бити анонимно, али ће сталне чланице Савета безбедности, које имају право вета, имати гласачке листиће у боји.

Негативан глас на обојеном листићу неке од пет сталних чланица – САД, Русија, Кина, Велика Британија и Француска – значило би да се кандидат потенцијално суочава са ветом због чега се ово гласање сматра најважнијим до сада.

Раније се се појавиле информације да би Вук Јеремић управо могао да добије вето САД. Овоме треба додати и жељу Русије да на место првог човека светске организације дође жена, као и да кандидат буде из Источне Европе. То је данас изјавио руски амбасадро при УН Виталиј Чуркин, само неколико дана пошто се у трку укључила Кристалина Георгијева – нова кандидаткиња Бугарске за генералног секретара УН.

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Живадин Јовановић за Телеграф каже да је Јеремић најкомплетнија личност за дужност новог генералног секретара УН, што је показао и својим планом реорганизације светске организације, али и својим контактима са утицајним факторима у међународним односима и светским интелектуалцима.

Foto: Marko Todorović

– Ниједан од кандидата нема квалитете као Вук Јеремић, али се сада улази у фазу где више одлучују компромиси и већу улогу имају политички критеријуми, у “ценкању” САД и Русије – изјавио је Јовановић.

Према његовим речима тражи се кандидат, који најмање неподобан за обе стране.

– Могуће је да дође до компромисног, трећег решења, које није ни Гутереш ни Јеремић – напоменуо је некадашњи шеф југословенских делагација на скупштинама УН-а.

У разговору за Телеграф, Јовановић каже да стање глобалних односа између САД и Русије није тако да обећава лако долажење до компромиса око генералног секретара УН.

Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand, Tanjug/Jaroslav Pap/Zoran Žestić

– Зато ме не би изненадило да се Бан Ки-муну продужи мандат за годину дана – додао је Јовановић.

Подсећамо, у претходном, петом кругу гласања, бивши португалски премијер Антонио Гутереш је освојио 12 позитивних, два негативна и један неодређени глас, а кандидат Србије Вук Јеремић осам позитивних, шест негативних и један неодређени глас чиме је први у групи кандидата из источне Европе на коју је, по неписаном правилу ротације, сада ред да да генералног секретара.

Телеграф.рс

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар