Почетна » Цвејић: Потребно је донети системско решење да сви ученици у Србији добију бесплатне уџбенике

Цвејић: Потребно је донети системско решење да сви ученици у Србији добију бесплатне уџбенике

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник странке Србија Центар проф. др. Слободан Цвејић гостујући на телевизији Н1 рекао је да су одлуке локалних самоуправа које обезбеђују бесплатне уџбенике својим ђацима свакако добре, али да држава мора да омогући и оним самоуправама које немају новца у буџетима да то ураде да не би било разлике међу ученицима.

Када је у питању цена уџбеника, Цвејић сматра да је она неоправдано висока и да у ери дигитализације уџбенике треба дистрибуирати бесплатно у дигиталном формату. С друге стране, треба више плаћати рад наставника.

Када је у питању напредак београдског Универзитета на Шангајској листи Цвејић каже да је то добра вест и да се то догодило захваљујући пре свега међународним пројектима и радовима у којима наши научници сарађују са научницима из других земаља, а на жалост није резултат системског улагања у науку у Србији. За развој Универзитета у Србији веома су значајни фондови ЕУ преко којих на пројектима учествују наши научници, али они свакако нису довољни. Оснивањем фонда за науку систем финансирања је промењен, али ни средства која су опредељена кроз тај фонд нису довољна за значајнији развој науке у Србији и неопходно је да држава значајно повећа улагања у образовање и науку.

Када је у питању почетак нове школске године након трагедије у ОШ Владислав Рибникар, Цвејић каже да има утисак да није много урађено на пољу припреме наставника и ученика. Нема ни назнака да је нешто значајније урађено на превазилажењу траума, а за то је свакако најодговорнији онај ко је преузео координацију активности на санирању последица трагедије. Држава је у том смислу још једном заказала – закључио је Цвејић

Можда ти се свиди

Оставите коментар