Почетна » Јовановић: Србија мора да остане војно неутрална и да води независну спољну политику

Јовановић: Србија мора да остане војно неутрална и да води независну спољну политику

од admin
0 коментар

 

„Таква спољна и безбедносна политика требало би да заштити Србију и све наше грађане у турбулентним временима“, рекао је Јовановић у емисији „Реч на реч“ емитованој на Радио Београду.

Јовановић је истакао да Србија, међутим, данас не води независну спољну политику, него „личну спољну политику председника Србије Александра Вучића, чији је једини циљ да заштити криминални режим на власти“.

„Србија гради савезништво са Албанијом и гласала је за чланство Албаније у Савету безбедности УН и то у години која може бити пресудна за заштиту територијалног интегритета и суверенитета Србије, а СНС је у Приштини у коалицији са Аљбином Куртијем. Све је то дубоко противно националним интересима Србије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је су економске користи од иницијативе „Отворени Балкан“ врло мале, а политичке „готово никакве“.

„Само је Албанија имала корист од те иницијативе, јер је захваљујући гласу Србије од 1. јануара постала нестална чланица Савета безбедности УН, а крајем прошле године Албанија и самопроглашено Косово потписали су споразум о укидању граничне контроле. Резултат иницијативе ’Отворени Балкан’ јесте стварање неприродног савезништва између Србије и Албаније од којег корист има само Албанија“, рекао је Јовановић.

„Власт СНС-а је о националним интересима преговарала тако да Вучић седи на хоклици у Вашингтону, а да Израел после тог наводног преговарачког успеха призна самопроглашено Косово као независну државу“, додао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да се власт „хвалила победом од 5:0“ у преговорима о Косову и Метохији, а заправо је потписивањем бриселских споразума укинула све српске институције на северу покрајине – српску полицију, тужиоце, судије, дала је Приштини међународни телефонски позивни број, омогућила да Косово постане део енергетског система Албаније…

„Приштина је током власти СНС-а постала чланица међународних организација“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да Србија у последњих десет година „веома некомпетентно води унутрашњу и спољну политику“ и да се позива на стратешко партнерство и добре односе са Кином и Русијом, а нема амбасадоре ни у Москви ни у Пекингу, док је Вашингтону „нажалост амбасадор Марко Ђурић – Мистер Бин“.

„’Јовањица’ је нарко афера у коју се држава укључила да би заштитила кључне учеснике те афере. Дрога из ’Јовањице’ је требало да заврши на улицама градова Србије, а окривљене као адвокати заступају високи функционери СНС-а“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је Србија заглављена у процесу европских интеграција и да чланство у ЕУ „није на столу“, а да би постала чланица ЕУ, Србија би морала да постане уређена демократска држава владавине права у којој важе демократски стандарди.

„Данас у Србији нема владавине права, него је државни врх умешан у ’Јовањицу’, највећу нарко аферу, као и у аферу ’Крушик’, а постоје и хиљаде других афера у које је режим умешан“, закључио је Јовановић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар