Почетна » ЗЛФ: Грађани не желе куле Миленијум тима на месту Хотела Југославија

ЗЛФ: Грађани не желе куле Миленијум тима на месту Хотела Југославија

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт се противи још једном покушају СНС режима да отуђи Хотел Југославија и од овог симбола Земуна и Новог Београда направи машину за богаћење приватних лица блиским властима и даљу девастацију нашег града.

Осим што је лицитација за хотел организована “испод жита” и “преко ноћи”, хотел Југославија продат је по дуплој нижој цени од процењене на лицитацији на којој је био присутан само један понуђач, чиме је на још један начин оштећен буџет нашег града.

Купац је ћерка фирма Миленијум тима, инвеститора који је већ претплаћен на сумњиве пројекте на атрактивним локацијама и један од главних протагониста инвеститорског урбанизма. Ова компанија позната је по учешћу у изградњи Београда на води, куповини и рушењу Института Гоша, и изградњи стамбено-пословног комплекса на том месту, приватизацији Института „Јарослав Черни“, другим приватизацијама и најавама градње националног стадиона и пројекта ЕXПО 2027, али и тужбама против наших активиста.

Поручујемо да ћемо се свим инстиционалним и ванинституционалним средствима борити за очување простора око Хотела Југославија, као и самог хотела, као посебног историјско-културног наслеђа епохе од велике важности за Београђане. Упозоравамо режим и њихове незајажљиве инвеститоре да инвеститорски урбанизам и профит не смеју бити главни или пресудни мотив за уништавање овог јединственог простора, који посетиоци данас користе за трчање, вожњу бицикла, рекреацију, игру и контакт са реком.

Миленијум тим је саопштио да су они иницирали промену Плана детаљне регулације за ову локацију, блок 11 и део блока 10. Подсећамо, инициране промене ПДР-а подразумевају реконструкцију хотела, али и изградњу пословно-стамбених кула висине 155м, укупне површине 240 000 м2, што би према најавама генерисало 1150 нових становника и 1600 нових радних места. Оно што инвеститоре не брине је где ће ти људи ићи у школе, вртиће, код лекара, у библиотеку, да ли саобраћајна, канализациона, водоводна инфраструктура може да издржи толико нових квадрата, како ће то утицати на микроклиму овог подручја, а по најмање шта о тој изградњи мисле грађани и грађанке који већ живе у овом крају. Управо они су јасно исказали свој став јер је на овај предлог измена урбанистичког плана, у акцији ЗЛФ-а и комшија поднето преко 1500 примедби током раног јавног увида.

Како бисмо коначно зауставили овакав „развој“ града, морамо сменити погубну власт СНС-а и СПС-а. Грађани су на изборима у децембру показали да желе промене у Београду, али је њихова изборна воља покрадена.

Зелено-леви фронт позива све грађане да нам се прикључе и да се заједно изборимо за боље изборне услове, за слободан Београд и слободну Србију.

Можда ти се свиди

Оставите коментар