Почетна » Оставка Вучићa у марту

Оставка Вучићa у марту

од admin
0 коментар

Припрема се формални редослед потеза до истовремених избора у априлу. Министри ће радити у техничком мандату. Кампања само 45 дана

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић званично ће почетком марта поднети оставку, чиме ће престати мандат актуелне владе, а председник Томислав Николић одмах ће расписати ванредне републичке изборе за 24. април.

То је, како сазнају „Новости“, највероватнији редослед потеза који ће довести до тога да се парламентарни избори одрже истовремено са покрајинским и локалним.

Према нашим информацијама, није искључено и да се истог дана одрже и ванредни избори за Скупштину Београда, али око тога још није постигнут коначан политички договор. Уколико се напредњаци одлуче и за ту опцију, њихови престонички одборници могли би у наредном периоду да поднесу оставке што би аутоматски изазвало и превремени излазак на биралишта.

Како нам је речено у Немањиној 11, премијер и актуелна влада практично неће престајати са оперативним радом чак и када после премијерове оставке буду у техничком мандату.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић оценила је у понедељак да ванредни парламентарни избори неће успорити, нити одложити, реализацију важних инфраструктурних пројеката у земљи.

Иначе, премијер и лидер СНС требало би у наредним данима да разговара и са председником војвођанског парламента Иштваном Пастором, како би прецизирали датум за излазак на биралишта, а том договору придружиће се и председница парламента Маја Гојковић која расписује опште локалне изборе.

Председник Србије, који је задужен за расписивање републичке трке, прихватиће тај политички договор како би се из разлога економичности избори одржали истовремено.

Начелно, већ постоји расположење у државном врху да званична предизборна кампања буде законски најкраћа и да траје 45 дана.

После избора, а пре званичног формирања нове владе, напредњаци ће 21. маја одржати и изборну Скупштину. На њој ће кадровски освежити руководство странке и одредити кандидате за нове министре, уколико буду у прилици да саставе нову владу, што се очекује с обзиром на истраживања јавног мњења и доминантну улогу СНС на политичкој сцени.

ГАШИЋ БЕЗ НАСЛЕДНИКА

ПРЕМА нашим информацијама, није искључено да након званичне смене министра одбране Братислава Гашића, која се очекује у наредним данима, не буде ни изабран његов наследник. Наиме, у игри је опција да војни ресор преузме неко од министара или сам премијер док се не одрже избори и не именује нови кабинет у Немањиној 11.

П. ВАСИЉЕВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар