Почетна » Што се тиче организатора Грочанских свечаности, „Хитлерјугенд“ и „Титови пионири имају једнака права

Што се тиче организатора Грочанских свечаности, „Хитлерјугенд“ и „Титови пионири имају једнака права

Спрега Симоновића и власти у Гроцкој

од Жиг Инфо
0 коментар

Ако ће се икада одговарати на оном свету, и ако заиста свети Петар вршу селекцију ко ће у рај, а ко у пакао, шта мислите на коју ће страну грочански напредњаци?

Према предању, угодни овоземаљски живот је већ велика вероватноћа да  сте на ивици пакла, а дела која чините у вашем животу касније се сумирају након њега. У историји православља није забележено да неко може искупити и окајати своје грехе тако што је оставио велику донацију цркви. То је виђено само у католичанству, првенствено на подручју Немачке. На истом подручју настаје и Протестанска црква, она која се опирала греху као што је „куповина карте за рај“.

Из исте те Немачке пред Други светски рат , тачније 1920. године, настаје Хитлерјугенд. Хитлерови омладинци су били виђени као будући аријевски надљуди, и били су индоктринирани у антисемитизам. Један од циљева је био да се у децу угради мотивација која ће омогућити Хитлеровим омладинцима да се као војници верно боре за Трећи рајх. Хитлерјугенд је стављао већи нагласак на физички и војни тренинг него на академско уздизање.

Како су се немачки губици гомилали услед операција Багратион и операције Лавов-Сандомјеж на истоку и операције Кобра на западу, чак и млађа деца су регрутована као борци у Хитлерјугенд. До 1945, за Фолксштурм је било уобичајено да регрутује дванаестогодишњаке. Током битке за Берлин, Аксманов Хитлерјугенд је чинио већи део немачке задње линије одбране, и причало се да су деца била међу оштријим борцима.

Хитлерјугенд су распустиле савезничке власти, након рата, као део процеса денацификације. Неки припадници ХЈ су осумњичени за ратне злочине, али пошто се радило о деци, није било озбиљнијих напора да се починиоци осуде. Иако Хитлерјугенд никада није проглашен криминалном организацијом, одрасло вођство ХЈ је сматрано одговорним за кварење умова младих Немаца.

Једна од антифашистичких омладинских организација која настаје на тлу бивше Југославије јесу Пинори, под вођством  Јосипа Броза.

Савез пионира Југославије (СПЈ) је пионирска организација која је обухватала децу из првих 7 разреда школе у Југославији. Савез је основан 27. децембра 1942. године у току НОБ-а, од стране Комунистичке партије Југославије, а по угледу на совјетске пионирске организације. Издавали су “Мале новине“. Чест синоним за ову организацију био је Титови пионири.

Организација је била подељена у две групе, млађе пионире (7 до 11 година) и старије пионире (11 до 15 година).

Пријем нових чланова обављан је у првом разреду, током свечаности за Дан Републике. Тог дана ђаци су давали “пионирску заклетву“ и добијали су униформу пионира: плаву капу “титовку“ са црвеном петокраком, белу кошуљу са црвеном марамом и плави шорц. Тај први напамет научени текст, понављан у првим месецима школе више него азбука, уводила је клинце који су тек почели да читају, пишу и рачунају, у свет самоуправног социјализма, где их је чекала светла будућност ако марљиво уче и раде, поштују родитеље и старије и буду добри другови, који држе дату реч.

Метафорички гледано, што се тиче ГО Гроцка, и Хитлерови и Титови омладинци су исто, јер по њиховој демагогији све су то деца.

Наиме, за 54. Грочанске свечаности требало је да се одржи вече борилачких вештина. На овој вечери требало је да учествују легитимни клубови са подручја ГО Гроцка. Међутим, представник нелегитимних клубова успео је да преко председника Гроцке,  нацистичким методама издејствује да се вече борилачких вештина не одржи.

Према речима председника ГО Гроцка, Драгана Пантелића, рођени брат бившег председника Драгољуба Симоновића, Славко, вршио је притисак на њега, те је он одлучио да ове борилачке вечери не буде.

Славко Симоновић, према сазнањима Жиг инфа, био је обавештен да легитимни клубови организују вече борилачких вештина. Преко својих рођачких веза, извршио је утицај на организатора Грочанских свечаности да у исто вече убаци његове нелегитимне клубове, због којих је, иначе, Буџетска инспекција казнила многобројне клубове са ове локалне самоуправе. Притом су Славкови клубови избачени и из Спортског савез општине Гроцка, а све то није био довољан аргумент да председник организационог одбора, односно председник Гроцке, не дозволи да фамилија Симоновић и даље има утицај у овој локалној самоуправи.

Под паролом да су све то нечија деца и да због тога не би требало правити разлику јесте демагогија коју су органи власти користили. У суштини, то вам је слично као када би Хитлерјугенде и Пионире изједначили са речима „све су то деца“.

Видевши да ће Симоновић успети у намери да са легитимним клубовима учествује у „вече борилачких вештина“, легитимни клубови су потписали споразум о неучествовању на истим. Због тога посетиоци овогодишњих свечаности биће ускраћени за презентацију најмлађих спортиста у борилачким вештинама.

 

ЕЖИ

Насловна фотографија: Илустрација-фотошоп

Можда ти се свиди

Оставите коментар