Почетна » Српски путници у Хрватску могу само пешке… уз питање „зашто долазиш?“

Српски путници у Хрватску могу само пешке… уз питање „зашто долазиш?“

од admin
0 коментар

На граничном прелазу Шид-Товарник могуће је прећи у Хрватску са српским пасошем, али само пешице, преноси извештач Тањуга. Иста ситуација је и на граничном прелазу Батровци-Бајаково, где грађани у Хрватску могу само пешке, док јепрелаз возилима са српским регистарским таблицама забрањен.

Преко Шида могу српске таблице – Гранични прелаз са Хрватском Шид-Товарник цео дан је отворен за путничка возила српских и хрватских регистарских ознака са обе стране, док једино теретна возила имају забрану проласка.

Колоне на Рачи – Обострано затварање граничних прелаза Хрватске са Србијом погодило је и Републику Српску, где су створене огромне гужве на граничним прелазима Рача, Шамац, Босански Брод и Градишка. Најавећи застој је на Рачи, где је колона камиона дуга пет, шест километара, а превозници чекају и по два, три дана.

Возачима треба лекова – Доктор Синиша Грујић из Хитне помоћи у Руми дежура превентивно на прелазу Батровци и како је рекао, са својом екипом прошао је целу колону камиона наводећи да је било лакших интервенција. Каже да су имали седам до 10 лакших интеревенција, углавном су у питању зубобоља, главобоља, камен у бубрегу, убод инсекта, висок притисак. Грујић је нагласио да је људима понестало лекова и апеловао да дође фармацеутска екипа. Додао да је возач камиона из Новог Пазара који је јутрос блокирао саобраћај из правца Бајакова колабирао, пошто два дана није јео нити пио, а пре четири месеца је изашао из неурохиргије.Тај возач је пребачен у болницу у Сремску Митровицу.

Војска довезла воду на Батровце – Војска Србије упутила је јутрос четири ауто-цистерне с водом за пиће на гранични прелаз Батровци. рипадници Војске ће водом снабдевати све грађане који су принуђени на дуго чекање због затварања прелаза. Цистерне су из Прве бригаде Копнене војске и биће ангажоване 24 сата дневно.

Хрватски полицајац на Бајакову: Зашто идеш у Хрватску? – Репортер Тањуга је прешао у Хрватску преко прелаза Бајаково, али је том приликом погранични полицијац морао да позове свог надређеног и провери може ли да пропусти пешака. Полицајца је интересовало и где иде и због чега покушава да пређе границу пешке. Возилима са српским регистарским таблицама, путничким и теретним, као и аутобусима забрањен је улазак у Хрватску, а сам прелаз за путничка возила је готово пуст. Осим теретних камиона који су у дугој колони, на прелазу се може видети тек покоје возило и аутобус са страним таблицама које долази из правца Србије. Возила са српским таблицама на прелазу и нема.

Новинар Тањуга је, наиме, пешице без проблема прешао у Хрватску користећи пасош Републике Србије. Хрватске власти спровеле су уобичајену контролу. Из Србије ка Хрватској тренутно је дуга колона возила, у којој су аутомобили страних регистрација, а међу њима је био само једна комби српских регистрација. Комби новосадских таблица, у којем су били амерички и један српски држављанин, вратили су с границве хрватски погранични полицајци.

Како су путници комбија пренели Тањуговом извештачу хрватске пограничне властиу су им рекле да могу само пешице да уђу у Хрватску, али не и са возилима српских регистрација.

Иначе на граничном прелазу Шид-Товарник, са хрватске стране у Србију возила улазе без проблема. Тако су у Србију ушла два аутобуса, један редовне линије са београдским таблицама, и други загребачких регистрација.

У међузони налази се, како преноси извештач Тањуга, велика група избеглица, која је ограђена и коју чувају јаке полицијске снаге са маскама.

Раније су домаћи медији пренели да је путнички саобраћај са Хрватском је од 13 сати нормализован на свим граничним прелазима, али убрзо потом поново затворен.

Такође, пренето је да камиони са српском робом у Хрватску, због забране са хрватске стране, могу да уђу само преко треће земље, односно преко Босне и Херцеговине или Мађарске.

Истовремено, у Србију не може да уђе ниједан камион са хрватском регистрацијом, као ни камиони који превозе хрватску робу.

– У Србију не може да уђе ниједан камион који има хрваске таблице, али ни камиони који су регистровани у другим земљама, а транспортују хрватску робу. Тај режим важи за све граничне прелазе, односно српска граница је у овом тренутку херметички затворена на свим прелазима за хрватске производе, без обзира из које земље роба улази у Србију. Дакле, ако камион са хрватском робом покуша да уђе и из Црне Горе у Србију, то му неће бити дозвољено – кажу за “Блиц” из Управе царине Србије.

Они додају да ове мере важе и за транспорт робе бродским и железничким саобраћајем.

– Разматра се могућност да бродови и возови буду у другом режиму због специфичности превоза, посебно код железничког саобраћаја. Ту ћемо разматрати сваки појединачан случај, јер постоји могућност да није реч само о теретној композицији, већ да она може бити мешовита, односно и путничка. Код таквих композиција предузимаћемо посебне мере, јер не желимо да блокирамо превоз путника – речено је у Царини.

Блиц/ Вести онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар