Почетна » ТАТА, ЖЕЛИМ НЕШТО ПРЕ НЕГО ШТО ОДЕМ У РАЈ Друштвене мреже помогле дечаку на самрти

ТАТА, ЖЕЛИМ НЕШТО ПРЕ НЕГО ШТО ОДЕМ У РАЈ Друштвене мреже помогле дечаку на самрти

од admin
0 коментар

“Хеј, тата, знаш ли шта стварно желим пре него што одем у рај?”

Доријан Мареј је погледао у свога оца који му је узвратио. Малени дечак има сјајне плаве очи и бледу, готово провидну кожу. Контуре његове лобање јасно су видљиве под кожом и косом које скоро да нема услед поновљених циклуса хемиотерапије.

– Шта је то, другар? – одговара Крис Мареј једва задржавајући сузе.

Маријеви су недавно открили да Доријан болује од акутног облика рака мишића који је до сада толико узнапредовао да је готово неизлечив. Уместо да проводе више времена у болници, родитељи су одлучили да свог осмогодишњег синчића поведу кући. Они само желе да Доријану буде удобно током времена које му је преостало, написала је његова мајка. Удобно колико детету може бити када зна да ће умрети.

– Волео би да будем познат у Кини – рекао је Доријан оцу.

Крис Мареј остао је збуњен… Кина?

– Да, јер имају тај мост – одговорио је дечак.

Мислиш на Кинески зид, узврати отац.

„Да“, одговорио је Доријан, „то је као мост јер људи ходају по њему“.

Крис је одговорио једину ствар коју отац може да каже свом сину на самрти.

– У праву си, другар. Ко зна, можда и јеси познат тамо у Кини – рекао је отац.

Разговор оца и сина одиграо се у недељу. И, некако, пет дана касније, када је прорадила алхемија друштвених медија, људске емпатије и Доријанових плавих окица, малишан је пришао ближе остварењу своје последње жеље.

Породични Фејсбук профил одједном је постао затрпан фотографијама из најразличитијих делова Кине на којима су људи држали потпис “Д-Стронг” (Д-јак).

Embedded image permalink

Лиу Пинг, извршна директорка туристичке организације изјавила је за државну кинеску агенцију Хинхуа да је први пут чула за дечаков захтев у уторак.

– Веома ме је дирнуо. Толико млад, а толико се снажно суочава са смрћу. Осећала сам обавезу да урадим нешто за њега – рекла је Пинг.

Лиу се довезла до најближег дела Кинеског зида и направила фотографију. Затим су она и њен возач зауставили још неколико туриста и испричали им Доријанову причу. И сви су направили по једну фотографију…

– Сви су били вољни да позирају за Доријана – додала је.

Државна агенција „Хинхуа“ је известила да фотографије под хаштагом #Дстронг пристижу из Пекинга, Шангаја и сликовитог Западног језера недалеко од Хангзоуа. Деца позирају испред својих вртића са натписом „Доријане, сва деца из школе те познају. Д-СТРОНГ“. А онда је и у Вашингтону у четвртак увече Цуи Тианкаи, кинески амбасадор у САД, посетио школу и снимио један видео за дечака са Род Ајленда.

– Говоре ми да наставим борбу. Они верују у мене. И веома је лепо знати да толико много људи ми пружа подршку – рекао је Доријан за једну ТВ станицу.

Embedded image permalink

Доктори су први пут приметили четврту фазу рака код Доријана пре четири године, а са дијагнозом је живео пола свог живота. Прошао је кроз шест операција, 53 третмана радијацијом и 27 недеља хемиотерапије, написала је његова мајка на Фејсбуку пре него што је болест у јуну 2013. отишла у ремисију.

Међутим, шест месеци касније стање је почело да се погоршава. Прошлог месеца, доктори са Флориде су рекли породици да се Доријанов рак проширио и да постоји веома мало наде за опоравак.

Иако су га догађаји од прошле недеље учинили мини селебритијем – плаћена му је била и посета „Пејтриотсима“ и Робу Гронковсом који у Новој Енглеској има статус бога – Доријан се није снашао у изненадној пажњи. У интервјуима, дечак делује преуморно.

– Сви ти лекови, све кроз шта смо прошли… Понекад, када затвори очи, на тренутак делује као остарео човек. То је превише. Превише за издржати – рекао је отац.

М.П./wасхингтонпост.цом/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар