Почетна » Да ли је опасно да мачку или пса држите у стану?

Да ли је опасно да мачку или пса држите у стану?

Може ли се научно потврдити?

од Други Пишу
0 коментар

Уколико тражите доказе да вам кућни љубимац побољшава опште здравље, доказа је напретек. На пример, постоји безброј доказа како мажење са љубимцем смањује број откуцаја срца, како власника, тако и љубимца, што доприноси смањењу стреса. Изгледа да се ово односи не само на власнике паса и мачака већ и на оне који, на пример, имају змију или козу.

Постоје докази из Немачке и Аустралије, добијени на основу истраживања узорка већег од 10.000 испитаника, да власници кућних љубимаца мање посећују лекара. У Кини су пак утврдили да власници кућних љубимаца имају здравији сан. Америчка асоцијација за срце недавно је известила како су изгледи за преживљавање особа које су имале срчани или мождани удар много веће код власника паса него код оних који то нису.

Постоје и друге предности за власнике кућних љубимаца, посебно мачака и паса. Научници сматрају да љубимци у наше домове враћају неке патогене бактерије које без њих не бисмо били у прилици да сретнемо и на тај начин повећавају капацитет нашег имуног система, а потенцијално смањују и шансе за алергије у каснијем животу.

Студија из 2015. године у којој су испитиване колоније гљивица и бактерија у 1.200 домаћинстава у Сједињеним Државама, на пример, открила је да присуство паса и мачака доводи до веће разноликости у 56, односно у 24 класе бактеријских врста. Ово може да објасни још једно истраживање које сугерише да бебе које су у најранијем узрасту биле у контакту са псима, имају за 13 одсто мање шансе да добију астму.

Може се тврдити и да нам кућни љубимци помажу да се боље осећамо. Одговорни власници животињама пружају много угоднији живот него што би га иначе имали, тако да је корист обострана. Истраживања су показала да и пси и мачке луче више окситоцина, „хормона љубави“, када су у интеракцији са својим власницима.

Међутим, када се мало подробније анализирају сви ови резултати, могу се извести и неки другачији закључци.

Многи научници наглашавају да је врло важан фактор који доприноси нашем општем здравственом стању и висина дохотка. То је пак, с друге стране, директно повезано са власништвом над кућним љубимцима, јер држање пса или мачке доста кошта. Закључак неких од ових студија може бити и тај да они људи са више новца себи могу да приуште боље услове живота, самим тим и боље здравствено стање и могућност да имају кућног љубимца.

Једна велика студија спроведена у Калифорнији, у којој је учествовало 5.200 породица, није успела да нађе везу између поседовања кућног љубимца и општег здравственог стања, пошто је у истраживање унела и варијабле које су се односиле на приходе домаћинстава. И друге студије су имале сличне резултате.

Студија из 2017. године, у којој је учествовало 238 учесника, открила је да власници са хронично болесним кућним љубимцима имају виши ниво стреса и анксиозности, праћен нижим квалитетом живота. А ту је и стрес због смрти љубимца.

И добре и лоше стране

Када се саберу све предности и недостаци, коначан одговор на питање да ли су кућни љубимци добри за људе или не није једноставан, јер су и људи и њихове животне околности различити и сложени.

Истина је једино да имати кућног љубимца има и добре и лоше стране. Зато је веома важно добро одвагати пре доношења одлуке да се набави љубимац, јер волети животиње не значи да их нужно морамо и поседовати.

Најбоље је себи поставити питање: шта могу да учиним за кућног љубимца, а не шта кућни љубимац може да учини за мене.

 

Лана Видовић, нај жена

Можда ти се свиди

Оставите коментар