Почетна » Испитано 500.000 људи: Ко дуже живи, ожењени или сингл мушкарци, и како БРАК заиста утиче на здравље!

Испитано 500.000 људи: Ко дуже живи, ожењени или сингл мушкарци, и како БРАК заиста утиче на здравље!

од Други Пишу
0 коментар

Ко год је у браку има своју посебну причу, као и мишљење о важности и квалитету овакве везе.

За неког је брачна заједница спас, а за другог пут у тоталну пропаст…

Због тога је веома занимљиво погледати резултате бројних студија које су се бавиле проучавањем утицаја брака на здравље појединца.

Студије које су спроведене у последњих 150 година су формирале интересантну статистику – ожењени мушкарци у просеку живе 17 година дуже од самаца!

То је тек почетак, наиме, неколико јапанских истраживања је показало да припадници јачег пола који се никада нису женили имају чак три пута веће шансе да умру од кардиоваскуларних болести, у односу на ожењене.

Азијска студија у којој је испитано 500.000 мушакараца и жена је такође имала фасцинантне резултате. Људи који су у браку су имали 15 одсто мање шансе од преране смрти у поређењу са “соло” појединцима.

Самци, с друге стране, имају 12 одсто веће шансе да умру од цереброваскуларних болести, укључујући ту мождане ударе и анеуризме.

Утврђено је и да ожењени мушкаци имају боље когнитивне функције и мањи ризик од Алцхајмерове болести.

Будући да жене живе дуже од мушкараца, оне имају веће шасне да изгубе брачног друга.

Међутим, мушкарци се, у поређењу са дамама, много теже са губитком вољене особе.

Више од 12.000 особа је праћено током периода од 23 године и испоставило се да је том периоду преминуло 30 одсто мушкараца који су остали без супруге, док је код дама тај проценат много нижи, и износи око 15 одсто.

Image: 107602944, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Научници су израчунали да здрав мушкарац који изгуби супругу има 2 пута веће шансе да премине у посматраном периоду, у поређењу са припадницима јачег пола који нису изгубили супругу.

Утврђено је да је мушкарац који је остао без супруге, у највећој опасности од смрти у првих 7 до 12 месеци након смрти супруге.

Али, наравно, постоје и другачије статистике и велико британско истраживање је показало да људи у стресним везама (укључујући ту и брак) имају за 34 одсто већи ризик од инфаркта и ангине пекторис, у односу на људе у “мирним” везама…

Objektiv.rs, health.harvard.edu

Можда ти се свиди

Оставите коментар