Почетна » Волите да једете сланину? Које су њене предности и мане

Волите да једете сланину? Које су њене предности и мане

од Други Пишу
0 коментар

Сланина је омиљена посластица коју многи воле да конзумирају у разним оброцима. Но, да ли је њена конзумација заиста добра за ваше здравље или би је требало јести умерено?

Ево које су, према  Eat this, кључне предности и мане сланине:

Више протеина, али и конзерванса

Једна од предности конзумације сланине је та да вам ово прерађено месо може брзо и лако пружити потребну дозу протеина у било којем оброку током дана. За оне који конзумирају релативно нископротеинске оброке или су на дијети, додавање комада сланине може повећати унос протеина и заситност тог оброка.

Ипак, сланина се сматра прерађеним месом, што значи да често садржава адитиве и конзервансе. Нажалост, многе од тих материја су повезане с негативним здравственим последицама.

На пример, натријум фосфат је један од најчешћих адитива који се налазе у сланини, а повезан је с бржим старењем и могућим оштећењем крвних судова. Још један уобичајени састојак додаван сланини и другим прерађеним месима је натријум нитрат, који је повезан с раком дојке, дебелог црева и простате.

Повећан ризик од срчаних болести и проблема с притиском

Редовна конзумација прерађеног црвеног меса, укључујући сланину, повезана је с већим ризиком од срчаних болести и дијабетеса. Висок садржај натријума и засићених масти у сланини може да повећа крвни притисак и изазове проблеме за особе с хипертензијом.

Повећан ризик од рака и важност масноћа

Сланина се сматра прерађеним месом које може да повећа ризик од одређених врста рака. Такође, сланина садржи различите врсте масти. Иако неке масти могу да буду корисне за тело, засићене масти и транс масти које се налазе у сланини могу негативно да утичу на здравље срца и повећају ризик од болести.

Садржај витамина

Сланина заправо садржи низ важних витамина. Када конзумирате сланину, уносите витамине као што су Б6, Б12, гвожђе, цинк и селен. Ови витамини су кључни за одржавање оптималног здравља и функционисања тела.

Витамин Б6 и Б12 су посебно значајни за многе биолошке процесе. Б-витамини помажу у одржавању здраве функције нервног система, стварању црвених крвних зрнаца као и метаболизму протеина, масти и угљиених хидрата. Такође, ови витамини играју важну улогу у јачању имуног система.

Гвожђе је минерал који је важан за правилно стварање црвених крвних зрнаца, што омогућује пренос кисеоника по целом телу. Цинк такође има кључну улогу у јачању имуног система па је нужан за раст и развој ћелија.

Селен, есенцијални микроелемент, делује као антиоксиданс, помажући телу у одбрани од оксидативног стреса и штитећи ћелије од оштећења.

Закључак: Уживање у умерености

Сланина није потпуно лоша за вас и може да буде извор протеина и неких витамина. Међутим, конзумација треба да буде умерена. Ако имате постојеће здравствене проблеме, важно је конзумацију сланине прилагодити према саветима стручњака.

Foto MaraZe/Shutterstock

Н1 Загреб

Можда ти се свиди

Оставите коментар