Почетна » Још једна победа: Суд донео одлуку да приватна клиника мора да врати Тијани ембрионе

Још једна победа: Суд донео одлуку да приватна клиника мора да врати Тијани ембрионе

од Други Пишу
0 коментар

Београђанки Тијани Призренац (38), након пет година борбе, Апелациони суд у Нишу коначно је донео пресуду у њену корист, да може да настави вантелесну оплодњу, што значи да приватна клиника мора да јој врати њене замрзнуте ембрионе.

„Не могу да обуздам осећања. Плачем од радости, не верујем да је готово, а јесте, нема више шетње по судовима“, у сузама радосницама, рекла нам је Тијана Призренац, након добијене пресуде.

 

Подсетимо, Призренац се од 2019. године, од како јој је преминуо муж, бори за ембрионе које су них двоје замрзли док је био жив. Након што је сазнао да је оболео од рака тестиса, одлучили су да замрзну ембрионе, како би након његовог излечења могли да наставе са поступком вантелесне оплодње.

Ембриони који су настали од њиховог репродуктивног материјала, остали су залеђени на клиници, а он нажалост није дочекао оплодњу јер је 2019. изненада преминуо.

Због Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи (БМПО), који у Србији не предвиђа да један од партнера, у току поступка вантелесне, може да умре и да наследни материјал остане, ембриони се не враћају мајци, већ уништавају. Иако је, пре него што је умро, Марко, Тијанин супруг, потписао сагласност да она у случају његове смрти – преузме ембрионе

Како би спасила своју „нерођену децу“, како је говорила и једино што јој је остало од покојног супруга, Тијана је одлучила да се свим силама, на суду, бори! И успела је – пет година касније.

После више оборених пресуда и жалби, Апелациони суд у Нишу донео је пресуду у њену корист, након чега ће моћи да настави са поступком ВТО.

Подсетимо, у марту ове године Ани Младеновић Марковић (46), чији је супруг преминуо од последица коронавируса, а ембриони које су њих двоје замрзли у једној приватној клиници у Београду су, такође према Закону о БМПО још 2022. били спремни за спаљивање, додељени су мајци.

Ана је тужила је клинику, јер јој је муж у наслеђе оставио њихове ембрионе, а по Закону о наслеђивању, установа је у обавези да их врати. После низа различитих пресуда и жалби, од 2021. до 2024, Виши суд је донео коначну одлуку, да ембриони припадају мајци, и то је прва оваква пресуда донета у Србји.

Tijana Prizrenac Foto: Privatna arhiva

Ана Марковић  НОва

Можда ти се свиди

Оставите коментар