Почетна » Нишка Ортопедија оперише и поподне због укидања листе чекања: УКЦ подржао акцију након критика Кардиохирургије која је укинула листе оперишући викендом

Нишка Ортопедија оперише и поподне због укидања листе чекања: УКЦ подржао акцију након критика Кардиохирургије која је укинула листе оперишући викендом

од Други Пишу
0 коментар

Клиника за ортопедију у Нишу, на којој се између осталог на уградњу вештачког кука чека до новембра 2025. године, убудуће ће оперисати сваког радног дана поподне, како би смањила, па и елиминисала листе чекања, саопштио је нишки Универзитетски клинички центар.

Нишка Ортопедија ће оперисати пацијенте са своје листе чекања, али и оне са листи Института за ортопедију Бањица и других здравствених центара у Србији.

Управа Универзитетског клиничког центра се “похвалила” оваквом одлуком након договора “са надлежнима из Дирекције Републичког фонда за здравствено осигурање”, који је, иначе, ових дана позвао пацијенте који најдуже чекају на уградњу вештачког кука и колена да, уколико желе, изаберу неку другу државну здравствену установу.

Управа УКЦ је учешће у оваквој, како је казала, “мисији”, објавила на званичном веб- сајту, под ознаком “Важно обавештење”.

Још прошлог месеца в. д. директора УКЦ др Зоран Перишић, као и министарка здравља Даница Грујичић и поједини лекари јавно су критиковали нишку Клинику за кардиохирургију која је елиминисала листе чекања за операције кроз допунски рад рад викендом, и то без финансијске надокнаде, сугеришући да је резултат те клинике “дискутабилан”, одлука “маркетиншка”, лекари који тада улазе у салу “уморни”, а подаци о броју обављених операција наводно нетачни.

Кардиохирургија, која је 10. априла ове године саопштила да је након скоро стотину дана и 12 узастопних бесплатних радних викенда укинула листе чекања, притом не чекајући сагласност Министарства здравља за такву акцију, иначе затражену још у децембру прошле године, оштро је негирала такве оптужбе, достављајући медијима као доказ за своје тврдње и видео- снимке оперативних протокола.

“Током радних дана, лекари Клинике за ортпедију УКЦ Ниш оперисаће и током поподневних сати, за шта је управа УКЦ, осим додатне, треће операционе сале, обезбедила све што је неопходно- уградни и потрошни материјал, људство и сву опрему, како би се рад одвијао несметано и у континуитету све док то буде било потребно”, навели су сада у управи УКЦ.

“План је да се у току преподнева обављају операције пацијената који се налазе на листи чекања за хируршку уградњу вештачког зглоба у нашем УКЦ, а да се сваке седмице, од понедељка до петка, у поподневним сатима, оперишу по два пацијента из нашег УКЦ, као и из других здравствених установа који се налазе на јединственој листи чекања за уградњу вештачких зглобова, и којима ће бити понуђено да буду оперисани у Нишу. Сматрамо да оваквом организацијом рада можемо да допринесемо смањењу пре свега наше, а и заједничке листе чекања за све пацијенте у Србији”, казали су у управи.

Они су још казали да је план да се на овај начин до краја године оперише 350 до 400 пацијената који се налазе на обједињеној републичкој листи чекања, односно 50 до 70 пацијената са листе чекања Института за ортопедију Бањица, којима ће се за почетак изаћи у сусрет, а и помоћи колегама.

“Ово није солидарност да се помогне једној установи већ начин државе да смањи листе чекања”, додали су у УКЦ, уз подсећање да та установа “има најкраће листе чекања у овој области у целој земљи”.

Управа нишког УКЦ није се, међутим, није укључила у “мисију” коју је себи задала Клиника за кардиохирургију, а в.д. директора др Перишић је крајем прошлог месеца казао да је “за сваку похвалу то што су колеге у протеклом периоду радили и викендом”, али да “листе чекања на Кардиохирургији нису елиминисане, већ постоје до септембра или октобра ове године, што се може видети и на порталу РФЗО”.

Dr Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

У тренутку када је то саопштио последњи очекивани пријем на Кардиохирургији, према порталу РФЗО, био је 18. мај ове године.

Др Перишић је тада казао и да подаци званичног здравственог оперативног система „Хелиант“ показују да је током стотину дана рада на Кардиохирургији урађено 196 операција, од којих 65 кардиохируршких и једна трансплантација бубрега, док су све остале васкуларне.

“Током 12 викенда, односно 24 дана викенда урађено је 15 кардиохируршких операција“, рекао је.

Dr Dragan Milić: Foto Printscreen/N1

Директор Кардиохирургије др Драган Милић је, пак, саопштио да се из оперативних протокола Кардиохирургије види је од почетка године до краја априла урађено укупно 274 операција- 106 кардиохируршких и 168 васкуларних.

“У току 12 узастопних радних викенда урадјена је укупно 51 операција- 20 кардиохируршких и 31 васкуларна”, навео је он.

Према данашњим подацима са портала РФЗО, на листи чекања нишког УКЦ за уградњу вештачког зглоба- кука и колена, налази се укупно 950 пацијената, а последњи “очекивани пријем” за операцију је 4. новембар 2025. године.

На тај пријем ће чекати један од укупно 177 пацијената на листи за бесцементну ендопротезу кука.

На уградњу хибридне протезе кука чека 165 пацијената, а последњи очекивани пријем је 5. новембра следеће године.

Последњи пацијент на листи за уградњу ендопротезе за колено, којих је иначе 608, може да очекује операцију 3. фебруара 2025.

Позив РФЗО ортопедским пацијентима са листе чекања

Републички фонд за здравствено осигурање је ових дана позвао осигуранике са листе чекања за уградњу ендопротезе кука и колена којима је упућен допис да се до 1. јуна изјасне да ли желе да буду преусмерени у здравствену установу у којој операција може да се обави у најкраћем року.

Како је наведено у саопштењу, РФЗО је прошлог месеца упутио позив на кућну адресу пацијентима који најдуже чекају на ортопедске операције да, уколико то желе, дају сагласност да буду упућени на операцију у другу државну болницу на територији Србије.

Др Милић: Ако би сваки ортопед седмично урадио само једну операцију више, за 12 месеци више не би било листи чекања

“Поздрављам и радујем се свакој одлуци и сваком напору који се чини како би се смањиле и на крају елиминисале листе чекања, а нарочито на ортопедији јер су оне ту и најдуже. Свака одлука која враћа пацијента и његове потребе у центар пажње је за похвалу и подршку”, каже за Данас директор Кардиохирургије др Милић.

“У Србији, како чујем, има укупно око 450 ортопеда и када би се омогућило сваком да уради само једну операцију више седмично, то би значило да би за месец дана било урадјено додатних 1800 операција. За 12 месеци то је више од 20.000 операција, што би елиминисало листе чекања за ортопедске процедуре”, каже др Милић.

Према његовим речима, елиминисање листи чекања је “само питање организације и ништа више”. Свако ко има довољан број извршилаца може радом поподне значајно да их смањи и у догледно време их елиминише, закључује он.

UKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Зорица Миладиновић   Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар