Почетна » Србија центар: Због лоше урађеног ремонта РХЕ Бајина Башта ван функције, радове обављала фирма без искуства блиска СНС

Србија центар: Због лоше урађеног ремонта РХЕ Бајина Башта ван функције, радове обављала фирма без искуства блиска СНС

од Жиг Инфо
0 коментар

Лоше управљање и интереси појединаца и њихових фирми настављају да урушавају ЕПС. Као последица тога је и штета која је нанета нашој јединој реверзибилној хидроелектрани (РХЕ) Бајина Башта, која није у функцији више од три седмице.

У ЕПС‑у незванично кажу да је то последица лоше урађеног ремонта, који је обавио конзорцијум на челу са фирмом „Јадран доо“ Београд, те да је сада неопходна ревизија ремонта и да до даљег РХЕ Бајина Башта неће бити у погону. Наиме, радило се о великом ремонту одводно-доводног тунела РХЕ Бајина Башта. Процењена вредност овог посла је била 290.000.000,00 динара, а конзорцијум чији је носилац био „Јадран доо“ дао је понуду на 289.727.120,68, што је само 0.094% мање од процењене вредности за радове које Јадран доо никада није обављао. Само из чињеница да је понуда била једина и да је понуђени износ веома близак процењеној вредности кристално је јасно да је ова јавна набавка била намештена и да је реч о још једном висококорупцијском случају. „Јадран доо“ је фирма која је изронила под СНС влашћу и добила готово све грађевинске послове на реновирању пословних објеката ЕПС-а. На самом сајту фирме може се видети да она никада није изводила радове на ремонтима одводно-доводних тунела РХЕ где се ради о високим притисцима реда 100 бара. Због тога је у конзорцијум узет Грађевински Институт Македонија АД Скопље, огранак у Београду, што је још један нонсенс посебне врсте.

Уговор о додели посла потписао је генерални директор ЕПС-а Душан Живковић и овај уговор је у ЕПС-у заведен са датумом 13.07.2023. Ремонтовани агрегат у РХЕ Бајина Башта једва је саставио месец дана рада а онда је морао да буде повучен из погона због ревизије ремонта! Ситуација је таква да ЕПС тренутно не располаже са РХЕ Бајина Башта и нема могућност „оптимизације производње“, како је то изјавио Душан Живковић. Подсетићемо да се већ деценијама агрегати у РХЕ Бајина Башта, инсталисане снаге 2×307 МW, користе да пумпају воду у акумулационо језеро Заовине на Тари у ноћним сатима када је конзум низак и електрична енергија јефтина. У сатима високог конзума вода из Заовина враћа се у Дрину и тада агрегати РХЕ Бајина Башта раде у генераторском режиму производећи електричну енергију. О неславном завршетку намештеног посла великог ремонта одводно-доводног тунела РХЕ Бајина Башта ЕПС званично ћути, надајући се да то нико неће приметити, а нарочито не председник државе. Финансијска штета услед некоришћења РХЕ Бајина Башта сваким даном све је већа.

На основу последњих председникових изјава датих због огромног увоза електричне енергије током овог лета, председнику ипак постаје јасно да у ЕПС-у ствари лоше функционишу и да је руководство, на челу са Душаном Живковићем, нестручно и неспособно. Остаје да се види да ли ће нешто бити урађено или ће нови Грчић у лику Душана Живковића и даље упропашћавати ЕПС.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар