Почетна » Кога ће Вучић потурити да потпише споразум о Косову уместо њега

Кога ће Вучић потурити да потпише споразум о Косову уместо њега

од Други Пишу
0 коментар

Потписивање било ког документа са Приштином није популарна ствар, а 2013. Александар Вучић је такву ситуацију вешто избегао, препуштајући тадашњем премијеру Ивици Дачићу стављање потписа на Бриселски споразум. Имајући у виду да се сада озбиљно ради на постизању договора око француско-немачког предлога о Косову, поставља се питање ко би од државних званичника могао да стави параф на тај споразум.

Прошла је деценија од потписивања Бриселског споразума, који је значајно променио ситуацију на Косову и Метохији. Српска полиција и правосуђе интегрисани су у косовски систем, а паралелне институције су укинуте.

У преговорима са Приштином тада је као најмоћнији политичар у Србији учествовао и Александар Вучић, у то време први потпредседник Владе, али се његов потпис није нашао на поменутом споразуму. Тај документ потписао је тадашњи премијер Ивица Дачић.

Судећи по најновијим изјавама сада председника државе и шефа преговарачког тима Александра Вучића, није искључено да дође до договора око француско – немачког предлога о Косову. У том случају, како је раније најављено, доћи ће до потписивања “основног споразума Србије и Косова”, који између осталог предвиђа чланство Косова у међународним организацијама, односно у УН.

Поставља се питање ко би од чланова државног врха могао да стави потпис на тај документ и да ли ће и овог пута Вучић успети то да избегне.

Слободан Орловић, професор уставног права на Правном факултету у Новом Саду, каже за Нова.рс да споразуме тог типа по Бечкој конвенцији могу да потписују председник државе, председник Владе и министар спољних послова. То значи да би се и Вучићев потпис могао наћи на том документу.

Орловић, међутим, истиче да то по Уставу не може да потпише нико, осим да се “евентуално понуди Скупштини Србије и да то потом потврде бирачи”.

“Тај споразум не би био у складу са Уставом Србије, а сви државни органи морају да раде у складу са одредбама Устава”, каже саговорник Нова.рс.

Он додаје да је и Бриселски споразум био супротан Уставу, али да никада није ратификован у Скупштини.

“Потписао га је Ивица Дачић, а онда га је примила к знању Скупштина. Никад га није ратификовала. За међународне споразуме постоји процедура ратификовања, а Бриселски споразум је ушао у примену. На основу њега су донете уредбе, али никад није био ратификован, односно званично није постао део нашег правног поретка”, истиче Орловић.

„Вучић жели да буде уписан у историју, али…“

Политиколог Бобан Стојановић каже за “Нову” да Александар Вучић неће ставити параф на споразум са Приштином, уколико дође договора око француско-немачког предлога, без обзира што је главни преговорач у бриселским преговорима већ дужи низ година.

“Мислим да је он човек који има потребу да буде уписан у историју, али с обзиром да му је догорело и ако буде приморан да прихвати тај документ без обзира на став грађана, неће себи дозволити да стави тај потпис. Ја мислим да је најмање важно ко ће то формално да уради. То може да уради XY особа, али мислим да ће јавности и историја знати да је одлуку донео Александар Вучић. Кажемо ми с времена на време да је Дачић потписао Бриселски споразум, али сви знамо да су СНС и Вучић најодговорнији”, наводи Стојановић.

Он додаје да је то стављање парафа на документ којим се индиректно признаје Косово или, по верзијама споразума које смо видели, дозвољава му се да постане чланица УН.

Судећи по Вучићевим најавама, ако и када будемо стављени пред свршен чин да прихватимо споразум, он зна шта ће одлучити, али “не у име Србије”. О томе ће, како је навео, одлучивати други државни органи, Скупштина, а можда и грађани (на референдуму).

“Баш лепо што се сетио других институција. Између осталог, председник Републике не води спољну политику, већ Влада, и не одлучује ни о изградњи путева, трафостаница, ни о додели новца младима… па је све то он радио у својој кампањи претходноих 10 година. И сада он хоће да подели одговорност”, каже наш саговорник и додаје да би референдум била добра ствар, али да је Србија демократија и да имамо слободне и поштене изборе.

“Ако се дође до референдума у оваквим медијским и политичким околностима то ће бити само да се он сакрије иза народа. Вучић неће раписати референдум уколико буде био сигуран да ће резултат референдума бити оно што је њему потребно”, закључује Стојановић.

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар