Почетна » „Србија најважнија у региону, види будућност у ЕУ“

„Србија најважнија у региону, види будућност у ЕУ“

од admin
0 коментар

Волфганг Петрич је, у изјави агенцији АПА, рекао да се земље Западног Балкана морају појединачно оцењивати.

„Недавно сам био у Србији и тамо, и поред флертовања са Русијом, видео сам да земља будућност види у ЕУ. Србија је најважнија земља региона и питање српско-албанских односа, пре свега са Косовом, је одлучујуће. Аустрија мора ту да се више залаже пошто у региону ужива велики углед“, нагласио је Петрич.

Према његовом мишљењу, страни утицај на Балкану је прецењен.

„Председнику Владимиру Путину није стало до Балкана, већ да се инати ЕУ. Приказивање слабости ЕУ је прави циљ руске спољне политике. Због тога је неопходно са Путином разговарати чврсто, али конструктивно“, објаснио је Петрич.

Политика ембарга, коју, како сматра, у ствари води САД, не функционише и учинила је ствари још много горим.

Петрич истиче да санкције сада не треба безусловно укинути, али је ствар дипломатије да се пронађе компромис са важним суседом Русијом.

Некадашњи аустријски дипломата истакао је да у заостатку за осталима у региону, али да „политика може тамо више постићи“.

Некадашњи аустријски дипломата истакао је да су „Косово и Босна и Херцеговина у заостатку за осталима у региону, али да политика може тамо више постићи“.

Оценио је да, ако на Косову не буду решени политички проблеми, односно институција, Приштина ни за 30 година неће бити спремна за приступање ЕУ.

У БиХ, према његовим речима, неће бити напретка, ако се не превазиђе подела на три дела државе.

Дисфункционалност државе погодује, како упозорава, потенцијалниим исламистичким терористима.

Међутим, истиче да се не треба преценити утицај Турске и Саудијске Арабије на Западном Балкану, додајући да постоје статитике које показују да процентуално више џихадиста долази из Белгије него БиХ.

Петрич је указао да је нефункционишућа држава изазов и да ЕУ мора на томе радити.

Предуслов за приступање држава региона ЕУ је свакако реформа Уније, оценио је Петрич, додајући да је битније од питања када ће уследити приступање, свакако које реформе морају бити спроведене у државама кандидатима.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар