Почетна » Цвејић: Савет РЕМ-а на вештачким плућима

Цвејић: Савет РЕМ-а на вештачким плућима

од Жиг Инфо
0 коментар

Медији су пренели информацију Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) да је Уставни суд „одговорио на захтев председника Управног одбора АНЕМ-а Верана Матића поводом иницијативе Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), у вези са Законом о електронским медијима.”

Ради се о подлом плану Савета РЕМ-а, на који је већ указано широј јавности, да иницијативом за преиспитивање уставности једног члана новог Закона о електронским медијима опструира промену састава Савета РЕМ-а годину дана након ступања на снагу овог закона. Уставни суд је поводом ове иницијативе „формирао предмет“ и поступак у том предмету је сада у току. А када се то деси, онда чланови Савета РЕМ-а не могу бити замењени све док се предмет не оконча. Резултат овакве одлуке Уставног суда је да иако година дана за промену састава Савета РЕМ-а предвиђена новим законом истиче ових дана, то се заправо неће десити. Иако је Невена Ђурић из СНС-а као председница Одбора за културу Народне скупштине Републике Србије у одговору на посланичко питање обећала да ће процедура бити покренута на време, то се није десило. Ово је јавно потврдио министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, који иначе нема формалну улогу у овом процесу, изјавивши да се „према његовим сазнањима“ то неће догодити до одговора Уставног суда на иницијативу актуелних чланова Савета РЕМ-а.

Дакле, знали смо унапред. И зна се ко све треба да буде међусобно повезан у оваквој институционалној опструкцији и понижавању демократске процедуре да би овај план успео. Но, свеједно, иако под оком јавности, сви ти играчи су одиграли своје улоге, показујући још једном да немају стида и да су спремни да брутално газе кредибилитет институција које заступају, општи интерес грађана, демократска начела и етичке норме, а све то како би штитили интерес клијентелистичке мреже коју је развио режим СНС-а и СПС-а. И није циљ оваквог поступања да актуелни чланови Савета РЕМ-а ураде нешто посебно. Циљ је да РЕМ и надаље настави да НЕ РАДИ свој посао, чиме ће омогућити да Вучићева пропагандна машинерија настави неометано да крши закон пласирајући лажи и фикцију на телевизије са националним покривањем. Значајан део грађана Србије ће и надаље бити изложен бајкама о економском тигру, лажима о опозиционим политичарима, митовима о међународним успесима председника, фикцијама о револуционарном економском значају ЕXПО 2027 и примитивним ружичастим опсенама у ријалити програмима. И да будемо прецизнији: у Кривичном законику ово окретање главе Савета РЕМ-а од очигледног кршења Закона о електронским медијима, па и Устава, не зове се нерад, него несавестан рад.

У читавој овој представи није главни проблем у правнику који је смислио овакву конструкцију, то и није посебно тешко, није ни у министру информисања и председници Одбора за културу, главни проблем је у судијама Уставног суда које су прихватиле да својим надлежностима и овлашћењима дају легитимитет овој, мало је рећи, превари. Јер исто тако је Уставни суд могао да одбаци иницијативу и не отвори предмет, будући да је Закон о електронским медијима свакако морао бити усклађен са Уставом пре него што је усвојен. И да је иницијатива РЕМ-а одбачена Одбор за културу би већ каснио са почетком процеса, иако Невени Ђурић нико није бранио да ту процедуру покрене месец или два пре подношења „формирања предмета“ у Уставном суду. Ово буди оправдану сумњу да је цела акција већ била договорена и да су сви актери унапред знали како ће суд одлучити. На жалост, ни ово није новост у нашем политичком животу. Живимо у режиму личне власти невешто сакривеном иза фасаде демократских институција.

Можда ти се свиди

Оставите коментар