Почетна » ССП: Напредњачка власт планира да на ЕXПО потроши преко 90 милијарди динара у наредне четири године

ССП: Напредњачка власт планира да на ЕXПО потроши преко 90 милијарди динара у наредне четири године

од Други Пишу
0 коментар

„22,6 милијарди динара је предвиђено буџетом Републике Србије за 2024. годину на име пројекта Еxпо 2027. Министарство финансија није навело на који начин, за шта и са којим циљем ће тај новац бити утрошен, иако је то законска обавеза“, наводи се у саопштењу Странке слободе и правде.

Прецизирају да актуелна власт планира да потроши у наредне четири године преко 90 милијарди евра.

„Напредњачка власт планира да у наредне четири године укупно потроши преко 90 милијарди динара за овај пројекат. Иако закони другачије налажу, за овај пројекат немамо студију оправданости, кост бенефит анализу, нити било коју другу анализу или план који би показали оправданост пројекта“.

Наводи се да је то дато као информација у предлогу буџета о пројекту Еxпо, поред планираних износа, може се видети на следећој слици.

„Проф. др Владимир Обрадовић, народни посланик посланичке групе Правац Европа – ССП, ПСГ, Преокрет, Слога поставио је питање министру Малом 13.9.2023. године и није добио одговор у року од 30 дана који је одређен Пословником. Исто питање поставио је директно и министру Синиши Малом током јавног слушања у Народној Скупштини, али сем популистичке приче, никакав документ ни даље није стављен јавности на увид“, наводи се у саопштењу.

из ССП се питају да Ако је ово толико добар пројекат као што га Влада и министар Мали представљају, поставља се питање зашто крију документацију, зашто је не поделе с народом па да се сви радујемо том изврсном подухвату.

„Јавне инвестиције у пројекат Еxпо 2027 са Националним стадионом (33,4 милијарди), износе више него јавне инвестиције у здравство (15,8) и образовање (17,6) заједно (35,6 милијарди), што се може видети на следећем графикону“.

„Напомињемо још једном да за ово нема никакве јавно објављене инвестиционе документације. Власт мисли да је нормално овако грађанима представити како се троши новац али Фискални савет не мисли, као ни ми“.

О Леx Специалис
„Паралелно са законом о буџету иде и Леx Специалис који суспендује поједине законе како би се пљачка легализовала. Највише забрињава, на то упозоравају и Транспарентност Србија и Фискални савет, суспендовање одредаба закона који се односи на јавне набавке чиме се отвара практично неограничена одговорност за корупцију епских размера.

Сличан закон који се односио на линијску инфраструктуру, Влада је донела 2020. године и садржао је суштински исте одредбе. Тај закон је критикован од стране Европске уније те га је Народна скупштина укинула 2023. године.

Сада схватамо да је то заправо био јефтин политикантски маневар напредњачке Владе којим спорне одредбе укидамо у једном закону, а уводимо их поново у другом.

Предлажемо Влади да одустане од овог посебног закона или ако пак неће, искрено има саветујемо да у њега додају и амнестију од Кривичног закона јер је могуће да ће им то бити корисно у будућности“, закључује се у саопштењу.

Foto:Ministarstvo finansija;

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар