Почетна » Ко је нови в. д. директор БИА

Ко је нови в. д. директор БИА

од Други Пишу
0 коментар

Томислав Радовановић, некадашњи начелник Службе за специјалне истражне методе Министарства унутрашњих послова, именован је за в. д. директора Безбедносно информативне агенције. Име Радовановића, ког многи сматрају главним адутом власти у борби против инспектора који су открили „Јовањицу“, одраније је познато јавности јер је био на челу Жандармерије приликом великог инцидента на једној утакмици, а помињао се и као блиски сарадник Дијане Хркаловић и службеник који претендује на место директора полиције.

Инцидент са навијачима

Радовановић је, како су раније писали медији, пре 17 година био командант једног вода у Жандармерији када је дошло до великог инцидента на дербију у тадашњој хали „Пионир. Догодила се велика туча између навијача Црвене звезде и полиције.

Све је почело инцидентом између једног навијача и полиције, али је касније сукоб ескалирао и дошло је до опште туче. Жандармерија је тада потиснула навијаче, када је дошло до пуцања ограде и тада је десетине навијача пало са висине од 3 метра на партер. Због овог инцидента Радовановић је суспендован на девет месеци.

Након суспензије постављен је на позицију команданта Интервентне јединице. Одатле је дошао до места начелника Службе за специјалне истражне методе УКП, а пре неколико година нашао се у жижи јавности када је јавно говорио о афери „прислушкивања председника“.

Афера „прислушкивање председника“

Радовановић је тако изјавио да је у МУП-у постојала паралелна структура „са прецизно одабраним људима“ чији је циљ, како је рекао, био да прикупљају податке о председнику Србије Александру Вучићу и његовој породици.

Истакао је да је група фомирана у време када је ресорни министар био Небојша Стефановић и да је имала логистичку и сваку другу подршку „једне западне обавештајне службе“ као и да је успоставила обавештајну мрежу код „тајкуна“ и организованих криминалних група.

Блаћење инспектора који су отркили Јовањицу

Нови в.д. директор БИА је током својих обраћања на телевизији често блатио инспекторе Слободана Миленковића и Душана Митића, који су ухапсили Предрага Колувију због највеће плантаже марихуане у Европи. Његове тврдње биле су део организоване кампање против двојице инспектора које је Колувија оптужио да су након привођења покушали да га натерају да сву дрогу припише Андреју Вучићу, брату председника републике.

„Не могу да одвојим случај Јовањица од прислушкивања председника Србије. Што се тиче прислушкиваних разговора, могу рећи да ниједан није инкриминушући и да не постоји ниједан разлог за сумњу. Пошто из првог покушаја нису успели да дискредитују председника, прешли су на план Б и покушали да Предрага Колувију доведу у вези са братом председника Србије“, навео је Радовановић гостујући на једној телевизији.

Сарадник Дијане Хркаловић

Радовановић је, током боравка Дијане Хркаловићеве у МУП, важио за њеног блиског сарадника и особу од поверења, посебно имајући у виду да је био део њеног најужег тима. Ову чињеницу илуструције и податак да је након хапшења вође „шкаљарског клана“, авионом путовао са некадашњом државном секретарком МУП у Анкару у Турској, како би Вукотић био изручен нашој земљи. Подсећања ради, Вукотић је убијен у тој земљи прошле године.

Такође, у медијима се помињало и да га је Хркаловић спасила отказа, када је његов син, иначе припадник МУП-а, претукао човека.

Радовановић је на челу безбедносне агенције замени Александра Вулина који је недавно поднео оставку.

Награде

Због исказане храбрости у решавању талачке ситуације награђен је „медаљом за храброст – Милош Обилић“ – другог степена, а Синдикат српске полиције доделио му је и златну плакету „Добар официр“.

Tomislav Radovanović Foto: Pink

Јован Младеновић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар