Почетна » Затварање галерије Ремонт: Нови ударац градске власти на уметничку сцену Београда

Затварање галерије Ремонт: Нови ударац градске власти на уметничку сцену Београда

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Зелено-леви фронт указује на алармантну ситуацију у којој се налазе независне културне организације у Србији, чега је најновији пример најављено затварање познате београдске галерије Ремонт, после 25 година рада.

Још један кључни простор за савремену уметничку сцену града и земље се гаси због немара надлежних, некомпетентног управљања јавним ресурсима и услед сталних манипулација јавним средствима од стране СНС-а.

„Организације независне културе остају без икакве јавне подршке, а савремени ствараоци доведени су на ивицу егзистенције. Овакав немар је систематична намера власти да понизи и уништи независну и критичку културу. На то указује и чињеница да Град Београд и Секретаријат за културу града Београда у 2024. години нису ни расписали конкурсе за суфинансирање програма из области културе и уметности, док Министарство културе конкурсе одуговлачи, а резултате објављује са закашњењима, уз упитне процедуре“, каже Бранислав Димитријевић, градски одборник и координатор групе за културу ЗЛФ.

„Док је независна сцена доведена на руб егзистенције, новац за културу се нетранспарентно троши на неуспешне пројекте градоначелника, као што су Дани породице“, додао је Димитријевић.

Злонамерна небрига, нестручност и злоупотреба институција и јавних средстава урушавају културну и уметничку сцену земље, а најава гашења галерије Ремонт је један од флагрантних примера системског уништавања потенцијала и енергије сцене која доприноси да Београд буде релевантна уметничка дестинација.

Зелено-леви фронт сматра да је затварање Ремонта срамота за град Београд и ударац на уметничку сцену и генерације уметница и уметника који тиме губе драгоцен простор излагања, промоције, комуникације, сусрета, продукције, чувања, истраживања и архивирања савремене уметности у Србији.

Можда ти се свиди

Оставите коментар