Почетна » Шта се то дешава у Народној странци и да ли Вук Јеремић и Мики Алексић воде тихи рат? Јер нешто се дефинитивно дешава

Шта се то дешава у Народној странци и да ли Вук Јеремић и Мики Алексић воде тихи рат? Јер нешто се дефинитивно дешава

од Други Пишу
0 коментар

У Народној странци Вука Јеремића поново је дошло до превирања. Како сазнаје Нова.рс, претходних месеци известан број одбора ове странке тражио је ванредну седницу Скупштине, на којој би се гласало о председнику. Као противкандидат Јеремићу спомиње се актуелни потпредседник Мирослав Алексић. Коначна одлука може се очекивати крајем октобра.

Према сазнањима нашег портала, више од половине одбора Народне странке широм Србије заступа став да би требало да се гласа о постојећем руководству. Они сматрају да би нови председник Народне странке требало да буде Мирослав Алексић, актуелни потпредседник и шеф њихове посланичке групе у Скупштини Србије.

Предлог ових одбора је био да се што пре одржи ванредна седница Скупштине странке.

Међутим, у суботу је одржана седница Главног одбора на којој су говорили и Вук Јеремић и Мирослав Алексић, али о промени руководства није било ни речи.

“Недоумице, немир и поделе…”

У међувремену је Вук Јеремић послао мејл члановима странке у којем их обавештава да је заказао седницу Скупштине Народне странке за 22. октобар 2023.

“Последњих недеља у странци је било различитих гласова који су, вероватно, дошли и до вас. Ови гласови су изазвали недоумице, немир и поделе у нашим редовима у тренуцима кад нам је то најмање потребно. Било је неуспешних притисака и покушаја да се сазове хитна и ванредна скупштина странке, што би само продубило поделе и ништа не би решило. Нисам то желео да дозволим”, написао је Јеремић у писму чланству.

“Народна странка је утемељена на демократским вредностима. Управо због тога смо успели да изградимо организацију у којој је могуће имати различита мишљења. То је оно што нас чини јаким и способним да се суочимо са изазовима које доноси политика. Као и у свакој породици слога и јединство су од изузетне важности. Редовна скупштина у октобру је зато прилика да се окупимо као породица, отворено разговарамо о свему и пронађемо заједничка решења за изазове који су пред нама”, поручио је, између осталог, Јеремић.

С одлуком да се Скупштина одржи у октобру, како сазнајемо, сложила се већина чланова на седници Председништва одржаној прошлог четвртка.

Вук Јеремић и Мирослав Алексић нису желели да коментаришу цео случај, па ћемо, судећи према тренутној ситуацији, епилог видети тек у октобру.

Несугласице око Поноша

Ово нису прве трзавице у овој странци. Последње несугласице дешавале су се уочи и након претходних парламентарних и председничких избора.

Тада је у оквиру коалиције Уједињени за победу Србије дошло до несугласица око председничког кандидата. Након што је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас у јавност изашао са предлогом да то буде Здравко Понош, тадашњи потпредседник Народне странке и један од дугогодишњих блиских сарадника Вука Јеремића.

Председнику Народне странке је, како је објашњавао, засметало што је Ђилас самостално одлучио да изађе с овим предлогом и истакао је да би њихов први избор био не Понош, већ Мирослав Алексић.

Понош је затим, свега неколико месеци пред изборе, напустио све руководеће функције у Народној странци, укључујући и место првог човека београдског одбора.

Ипак, након што је званично објављена Поношева кандидатура, Јеремић је рекао:

„Наша одлука да сачувамо јединство опозиције је коначна и наша подршка заједничком кандидату ће бити безрезервна. Без обзира што је Понош члан Народне странке кога предлаже (председник ССП) Драган Ђилас, а не Народна странка, ми смо спремни да га подржимо”.

Понош је након избора напустио Народну странку и основао покрет СРЦЕ.

Miroslav Aleksić i Vuk Jeremić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Јелена Јеловац    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар