Почетна » Демостат: Европска народна партија спречила расправу о изборима у Србији

Демостат: Европска народна партија спречила расправу о изборима у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Европски парламент неће наредне недеље расправљати о изборима у Србији, јер није постигнута сагласност посланичких група да то питање буде на дневном реду, сазнаје Демостат незванично од извора у Европском парламенту.

Како објашњава извор Демостата, дискусијама о наведеној теми највише се противила Европска народна партија (ЕПП), која има највише посланика у ЕП и из чијих редова долази и известилац за Србију Владимир Билчик, али и посланици немачке ЦДУ, аустријске Народне партије (ОВП), италијанске „Напред, Италијо“ (Форза Италиа).

„Вероватно неће бити никакве расправе о изборима у Србији све док у фебруару не буде објављен финални извештај међународне посматрачке мисије, у којој су били и представници Европског парламента. Није било довољно подршке посланичких група да се таква тема нађе на агенди пленарне седнице, нарочито се томе противила ЕПП“, поручује саговорник Демостата из Брисела.

Подсетимо, европосланик из редова групе „Обновимо Европу“ Клемен Грошељ изјавио је у уторак за Н1 да ће расправа о изборима у Србији бити на дневном реду ЕП и пре финалног извештаја ОДИХР-а, те да ће европарламентарци реаговати и на нападе представника власти у Србији на чланове мисије ОДИХР, посебно на Андреаса Шидера.

„Реаговаћемо и због реакција српских власти према колеги Андреасу Шидеру. То су неке ствари које су узнемириле колеге и они траже неку реакцију и сигуран сам да ће она уследити невезано за финални извештај. Таква реакција је неприхватљива, јер кад почнете са личним дискредитацијама појединаца који су били посматрачи у име институције као што је ЕП, то у европској политици није добро прихватљиво. Чланови парламента то не узмају као напад на појединца него као напад на институцију. То води и до политичких реакција које превазилазе политичке разлике између нас као либерала, социјалиста итд. Очекујем да ће бити реакција из Европског парламента и да оне неће ићи у прилог Србије и српских власти“, поручио је Грошељ, који је био шеф посматрачке делегације ЕП на изборима у Србији, у разговору за Н1.

С друге стране, Владимир Билчик је изјавио да не треба предвиђати међународну истрагу о изборима у Србији и да је на институцијама Србије да отклоне евентуалне неправилности које су се догодиле.

„Не предвиђам и било би необично предвиђати било какву међународну истрагу у контексту избора“, изјавио је овај посланик Европског парламента за Глас Америке, преноси Бета.

FREDERICK FLORIN / POOL / AFP

Демостат/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар