Почетна » Голфска струја је пред колапсом, последице ће бити разорне

Голфска струја је пред колапсом, последице ће бити разорне

од Други Пишу
0 коментар

Чак 44 водећа светска климатолога позвала су лидере нордијских земаља да се хитно позабаве, како се сада чини, неизбежним колапсом Атлантских струја, што ће имати разоран утицај на климу.

У отвореном писму објављеном у понедељак, 21. октобра, климатолог са Универзитета Пенсилванија Мајкл Ман и други еминентни научници рекли су да су ризици од слабљења циркулације морских струја у Атлантику у великој мери потцењени и захтевају хитну акцију, пише Ливе Сциенце.

Струје о којима је реч, заједно формирају Атлантску меридионалну преокретну циркулацију (Атлантиц Меридионал Турнинг Цирцулатион – АМОЦ), која укључује и Голфску струју и загрева северну хемисферу.

Истраживања показују да АМОЦ успорава и да би се због глобалног загревања ускоро могао зауставити, што би изазвало климатски хаос на Земљи.

„Таква промена циркулације океана имала би разорне и неповратне последице, посебно за нордијске земље, али и за друге делове света“, написали су научници у писму.

Колапс АМОЦ-а довео би до великог захлађења и екстремних временских прилика у нордијским земљама. То би повећало и продубило необичну „хладну мрљу“ која се већ развила на источном делу северног Атлантика када су струјања која преносе топлоту успорила. Колапс океанских струја могао би убрзати и погоршати климатске проблеме широм северне хемисфере, што ће изазвати велике проблеме у пољопривреди у северозападној Европи, упозоравају научници.

 

Но последице би осетиле и друге регије. Када би се АМОЦ потпуно зауставио, тропски монсунски системи би се померили ка југу, што би имало катастрофалне последице за пољопривреду и екосистеме.

Заустављене океанске струје такође би могле додатно повисити ниво мора дуж америчке атлантске обале, што би имало несагледиве последице на тамошње морске системе и рибарство.

Уколико се хитно нешто не предузме, АМОЦ би се могао урушити у следећих неколико деценија, иако је врло тешко тачно предвидети временске оквире таквог догађаја.

Најновији извештај Међувладиног панела о климатским променама (ИПЦЦ) наводи да се чини како се Атлантска меридионална преокретна циркулација „неће нагло урушити пре 2100. године“, али научници упозоравају да би се то ипак могло догодити много раније.

Процена ИПЦЦ-а, кажу климатолози, није само непрецизна, већ и забрињавајућа.

„Сврха овог писма је да скрене пажњу на чињеницу да то ‘средње уверење’ да се АМОЦ неће урушити, нипошто не умирује, него оставља отвореном могућност колапса АМОЦ-а током овог века“, написали су научници.

„С обзиром на то да би исход таквог догађаја био катастрофалан и утицао на цео свет у наредним вековима, верујемо да је потребно учинити више како би се овај ризик свео на минимум.“

Научници су отворено писмо упутили Нордијском савету министара, међувладином форуму задуженом за промовисање сарадње међу нордијским земљама. Позвали су политичаре да озбиљно размотре ризике које представља колапс АМОЦ-а и да појачају притисак на међународне партнере да остану посвећени циљевима Паришког споразума из 2015. године, који има за циљ задржавање пораста просечне глобалне температуре на 1,5 степени Целзијуса изнад прединдустријског нивоа.

Golfska struja Foto: KARSTEN SCHNEIDER / Sciencephoto / Profimedia

Јутарњи лист/НОва

Можда ти се свиди

Оставите коментар