Почетна » Јањић: Престаните да се као деца играте возићима

Јањић: Престаните да се као деца играте возићима

од admin
0 коментар

Покушај увођења линије воза од Београда до Косовске Митровице спада у развијену праксу политичко-пропагандних инцидената које треба да ојачају позицију у преговорима, каже директор Форума за етничке односе Душан Јањић.

– То је добронамерна интерпретација. А пошто су у току преговори и око железнице, рационално тумачење је да ово има везе и с тим преговорима. С друге стране, очигледно да и Приштина води психолошко-пропагандни рат у циљу јачања својих позиција, тако да им је добродошао овај воз – каже Јањић за Н1.

Додаје да је воз био „необичан“ у погледу изгледа, али да је „необично и образложење директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића да преносимо поруку о културним вредностима“.

– Ђурић мора да објасни који су то бенефити – политички, безбедносни и економски – које је он желео да постигне овим возом. Али знајући да он сам не може да донесе одлуку, било би рационално да каже да је хтео да ојача преговарчку позицију око пруге или чак да каже да, пошто Приштина превише инсистира на територијалном интегритету, ми смо хтели да им покажемо да није тако – каже Јањић.

Према његовом мишљењу, ћутање о возу отвара простор за маниплуације које иду на штету Београду.

– Понављају се деведесете године да овде неко води пропаганду и безбедносне акције, а да губи пропагандни рат. Рационално питање је да ли тај ко стоји иза овога жели прекид Бриселског дијалога или да ојача политичку позицију Београда пред наставак преговора – пита се Јањић.

Он сматра да је реакција премијера Србије Александра Вучића, да се воз заустави, била добра.

– Процењено је да би свако даље провоцирање дало алиби Приштини да доведе РОСУ до границе и нанело би штету и велики ризик по Србију.То је била добра одлука, али мислим да Влада мора озбиљно да анализира начин, организацију и политичке ефекте деловања Канцеларије за КиМ у последња три месеца – сматра Јањић, додавши да је „Београд морао знати да овакав воз не би прошао“.

Он наводи и да се око Косова воде „озбиљне геопоитичке и безбедносне игре“.

– У тим играма учествују и Београд и Приштина. Али и САД и Европска унија на страни Приштине и Русија на страни Београда. То је игра која је најављивана у медијима – о могућим оружаним сукобима на граници Србије и Косова и делу Санџака, везано за повратак исламских терориста. Слична ситауција је с Хрватском и Републиком Српском – каже он.

Зато, истиче Јањић, свака будућа акција мора бити боље осмишљена и дипломатски покривена“, као и да се јавности мора рећи да се „улази у ризик оружаних сукоба“.

Н1/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар