Почетна » „Ризични потези Вучића док му ЕУ му прети прекидом преговора“: У кога председник Србије полаже наде?

„Ризични потези Вучића док му ЕУ му прети прекидом преговора“: У кога председник Србије полаже наде?

Вучић је до сада успевао да одложи санкције Русији, али сада је добио врло јасан сигнал

од Други Пишу
0 коментар

Србија неће уводити санкције Русији, поручио је председник Србије Александар Вучић из Бугарске, где је присуствовао церемонији пуштања у рад гасног интерконектора Бугарска-Грчка.

Вучић је навео да наставља да се „бори за своју политику где год може“.

Александар Вучић је очигледно преломио у корист Русије ризикујући прекид или продужење даљих преговора са Европском унијом.

Наиме, пре неколико дана је из Брисела врло јасно најављено да Србија, ако и даље жели да остане на свом европском путу и ​​настави преговоре о чланству, мора да усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, а то значи само једно. – увођење санкција Русији.

Вучић је успео да то одложи до сада, али је сада добио врло јасан сигнал. А нова амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад је, како преноси агенција Бета, изјавила да та земља, као и велики број немачких пословних партнера, позива Србију да се придружи санкцијама Русији, „као елементу даљег приближавања са ЕУ“, и да се Србија мора правилно поставити према руском флагрантном кршењу међународног права.

Али, како кажу у Београду, он и даље верује да би поново могао да се провуче без вец́их непријатности за себе и нада се да ће му „рачунати” његова изјава да Србија нец́е признати руску анексију четири украјинска региона.

Како кажу у Београду, Вучић верује да Виктор Орбан може да га извуче и чека да види како ће се развијати ситуација са формирањем нове владе у Италији, без обзира на то што ће победник избора, радикал десничар Ђорђа Мелони рекао је да ће Италија наставити да подржава Украјину и да остаје при политици Брисела.

Додуше, и Вучић је у деликатној ситуацији (ако се тако може рец́и) јер вец́ина Срба подржава Русију у рату против Украјине и против је увођења санкција, а први пут откако је Србија почела преговоре о чланству у ЕУ. , вец́ина је против чланства, посебно ако то значи погоршање односа са Русијом.

Србија је на недавном заседању Генералне скупштине УН потписала Споразум о сарадњи, односно „план консултација“ са Русијом (који су потписали Путинов први дипломата Сергеј Лавров и министар спољних послова Србије Никола Селаковиц́), који је протокол, али може бити дуготрајан. термин негативни ефекти за Београд.последице.

Професор психологије на београдском Филозофском факултету и бивши посланик у Скупштини Србије Жарко Кораћ каже да се потписивање споразума са Русијом не може схватити другачије него као провокација и пита „како Русија држи Вучицћа на краткој узици? „.

Наиме, и из Вашингтона и из Брисела тражили су појашњење у вези са тим споразумом, а са обе адресе су упозорили Вучића да „није време за јачање веза са Русијом”. Осим тога, Корац́ каже да ако је неко спреман да жртвује европску будуц́ност Србије на тако баналан начин, зарад малог међународног профита за Русију, поставља се додатно питање – шта је још спреман да жртвује за изоловану Русију која прети нуклеарни рат?

Србија је без владе више од шест месеци. Избори су одржани почетком априла и Вучиц́ је у великој вец́ини победио, али Србија, иако је зима вец́ на прагу, још није формирала владу. Кораћ је за независни војвођански портал Аутономија инфо рекао да Вучић не може да га дефинише политички, а не кадровски, пише Јутарњи.хр.

Кораћ каже да је Вучић у дилеми – да ли ц́е нова власт бити потпуно проруска (Вулин, Селаковић, Ненад Поповић, Дачић) или само делимично проруска. Корац́ стога сматра да Србија крупним корацима иде ка самоизолацији. Москва му је вец́ неколико пута јасно ставила до знања кога би волели у влади (рецимо да Александар Вулин борави у Москви, па иако је све време говорио да намерава да заобиђе Дачицћа, сигурно ће добити једног од најважнији ресори), па ц́е од њеног кадровског решења зависити на коју ће страну „реке“ Вучицћ искрцати Србију.

Очекује се да ће у првој половини октобра Вучић коначно именовати Владу Србије на челу са Аном Брнабицћ, али једино што се зна, иако владе још нема, јесте да ц́е Брнабиц́ева бити премијер само пола мандата, а након тога ће она преузети узде Милош Вучевић, актуелни градоначелник Новог Сада и блиски Вучићев сарадник.

 

Јутарњи/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар