Почетна » Палме, јаје, мост у парку: Све Весићеве БГ “атракције”

Палме, јаје, мост у парку: Све Весићеве БГ “атракције”

од admin
0 коментар

 

Њишу се гране калемегданских палми, а судећи према реакцијама Београђана, сви једва чекају да их градска власт окити новогодишњом декорацијом, а падају и опкладе колико ће дуго поживети у сусрету са београдском кошавом и зимом.

Далеко од тога да су оне једина београдска “атракција” која се нашла на мети подсмеха, чуђења или неверице.

Београдска гондола

Критике на рачун плана за изградњу гондоле која би спојила Калемегдан и парк Ушће заменик градоначелника Београда Горан Весић својевремено је назнао “хистеријом агресивне мањине”, иако је због таквог плана Београдска тврђава доспела на листу најугроженијих споменика Европе.

Чак је посечено дрвеће на будућој траси, па и покренути радови на “првој станици”, али пројект гондоле није далеко одмакао – заправо, нема је нигде на видику, а Калемегдан је са шеталиштем у подножју спојен пешачком пасарелом, о чему је причао градски архитекта Марко Стојчић.

 

Познато је, међутим, колико би Београд требало да плати за гондолу – 18,2 милиона евра, иако је вредност културне баштине која је угрожена оваквим планом – непроцењива.

Мост на сувом у парку “Ушће”

“Грађани су одабрали – Стари савски мост се премешта у парк Ушће а код Аде Циганлије биће изграђен нов пешачки мост, који ће спојити Нови Београд са популарним купалиштем” – то је резултат онлајн анкете која је организована на званичном порталу града Београда у октобру прошле године, а за коју постоји основана сумња да је намештена како би победила опција “измештање плус нови пешачки мост”, коју је Горан Весић “промовисао” две недеље пре него што ће анкета уопште бити понуђена грађанима.

Али, мост у парку? Да, добро сте прочитали, ако сте већ заборавили на планирани подухват градских власти.

 

Уклањање Старог савског моста требало је да буде организовано прошле године, па је померено за ову – но, рекло би се да је епидемија поново одложила реализацију још једне “атракције”.

Певајућа фонтана на Славији

“Фонтана не цури него прелива”, исправио је 2017. године тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали злобнике који су указивали да велелепна певајућа фонтана очигледно пропушта воду.

Фонтана је Београађане, иначе, коштала 1,8 милиона евра, а медији су “ископали” да је скупља од званично најскупље мултимедијалне фонтане у Европи – у украјинском граду Виници.

Током пандемије, процурела је вест да је фонтана на тргу Славија, утихнула, што је баш штета, пошто на репертоару има 80 песама, чије емитовање месечно кошта 550 евра.

Београдски метро

Будућа цена за изградњу метроа стигла је до вртоглавих 6 милијарди евра, али једино конкретно што од метроа за сада постоји јесу унапред продаване”карте за будућност” у оквиру изборне кампање Српске напредне странке за градске изборе 2018. и јавно комунално предузеће Београдски метро и воз, чији запослени уредно примају плату већ скоро две године, а метро на фотографијама глуме станице и возови Беовоза.

Гигантски споменик Стефану Немањи

Коначно, једна “атракција” која не само да ће бити видљива, него је управо због тога што је превише видљива привукла пажњу стручне колико и шире јавности. Будући споменик Стефану Немањи на Савском тргу, чије склапање је увелико у току, биће висок чак 23 метра.

И док је стручна јавност готово уједињена у оцени да се ради о мегаломанском промашају који је препун нелогичности, помпезан и одвратан, Београђани као да су решили да се воде популарном америчком изреком “када ти живот да лимун, ти направи лимунаду”.

Е, када ти Весић обезбеди споменик од 23 метра, ти направи још већи и “лепши”.

Јер, шта је 23 метра споменика са постољем у облику кациге/ јајета у коме може да борави 50 људи ако не – инспирација.

Милица Рилак  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар