Почетна » Предраг Миловановић остаје тужилац у случају паљења куће Милана Јовановића, признање оптужених и даље међу доказима

Предраг Миловановић остаје тужилац у случају паљења куће Милана Јовановића, признање оптужених и даље међу доказима

од Други Пишу
0 коментар

Судија Лука Пантелић је данашње рочиште, у поновљеном поступку против оптужених за паљење куће Милана Јовановића, искористио да рашчисти списак доказа на основу којих ће судити. Прихватио је све предлоге тужиоца Предрага Миловановића и одбацио читав низ сведока и предлога за извођење нових доказа на којима су адвокати одбране инсистирали, а који би судски процес продужили унедоглед. Наредно рочиште заказано је за 30. јануар

На суђење бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и осталима оптуженима за паљење куће новинара Милана Јовановића, данас смо ушли са једном не баш добром и једном добром вешћу. На суђење није дошао Милан Јовановић јер је тешко болестан од упале плућа, која су му највише и страдала током пожара у децембру 2018. године, када је на његову и кућу Јеле Дељанин бачен „Молотовљев коктел“. Тешко је из памћења избрисати његово упозорење да жив правду неће дочекати.

Добра вест је да оптужницу наставља да заступа Предраг Миловановић, у кога заинтересована јавност и има највише поверења, иако су адвокати оптужених на прошлом рочишту захтевали његово изузеће због наводне пристрасности. Друго основно јавно тужилаштво је, између два рочишта, одбило да промени тужиоца.

Докази о подстрекавању на злочин остају у предмету

Признања двојице оптужених да су, по налогу Драгољуба Симоновића, учествовали у организовању паљења куће новинара Милана Јовановића, неће бити издвојена као што то одбрана упорно тражи. Признања другооптуженог Владимира Михаиловића и трећеоптуженог Игора Новаковића дата су током истражног поступка, а током суђења су их се оптужени одрекли, рекавши да су изнуђена на незаконит начин. То су, иначе, кључни докази и у поновљеном судском поступку и судска одлука да их задржи је од изузетне важности за достизање правде.

Судија Лука Пантелић је данашње рочиште искористио да рашчисти списак доказа на основу којих ће судити. Прихватио је све предлоге тужиоца Предрага Миловановића и одбацио читав низ сведока и предлога за извођење нових доказа на којима су адвокати одбране инсистирали, а који би судски процес продужили ундеоглед. Овим је стратегија одуговлачења, развлачења и разводњавања, захваљујући којој одбрана успева да већ четири године одложи правду у случају тешког напада на новинара, добрим делом данас онемогућена.

Судија Пантелић није прихватио захтеве одбране да се одбаце досадашњи извештаји судских вештака и стручних сарадника, који се тичу процене уништења куће и покретне имовине и личних ствари у пожару, као и да се сви вештаци, укључујући и ватрогасца поново испитају.

Сведочења вештака су, да подсетимо, током првог првостепеног суђења одузела највише времена и послужила су за вређање, омаловажавање и малтретирање Милана Јовановића и његове супруге Јеле Дељанин. Одбрана је оспоравала да су уништене многе ствари које су Милан и Јела навели. Најчувенији је пример нагорелог кревета, чије су јадне фотографије добро познате јавности, а за који оптужени Драгољуб Симоновић тврди да не представља имовину коју треба надокнадити, јер је наводно продат. Симоновић стално нуди и сведоке који су наводно „откупили“ уништени кревет.

У антологију бешчашћа ушли су и запамћени предлози одбране да се процена вредности уништених ствари ради на основу цена са бувљака. Оптужени Симоновић је данас на суђењу на то самоиницијатвно све присутне подсетио:

„Вештаци су сами на претходном суђењу признали да су саставили списак жеља, а не ствари које су уништене и упарили га са списком нереалних цена. Један део тих ствари је продат. Имамо сведоке, а неке ствари су бачене да би их неко платио. Треба доћи до праве истине шта је стварна штета. Штета из предмета је апстрактна, вештачки намештена у циљу самог дела. Тврдим да је оно што имате у предмету апсолутно монтирано“, рекао је данас Симоновић.

На ову примедбу је судија Пантелић одговорио констатацијом да су „докази прибављени у складу са законом“.

Настављају се напади на тужиоца Миловановића

Одбрана тврди да су вештачења обављена без њиховог присуства, на које по закону имају право. Тврде чак и да је то заслуга тужиоца који је тиме хтео да их онемогући да присуствују вештачењима судских експерата.

„Новаковић је био изопштен из свих вештачења. Тужилац је намигнуо да одбрана буде изузета. Ми смо склоњени због намере тужилаштва да се одбрана не обавештава о вештачењу“, рекао је адвокат Горан Пејић који заступа трећеоптуженог Новаковића.

Адвокати одбране захтевали су од судије да образложи своју одлуку да одбаци цео списак предложених сведока и ново извођење разноразних доказа. Међутим, судија Пантелић их је подсетио да ова фаза поступка не служи томе и да ће „детаљно образложење добити у пресуди“. Сви предлози одбране да се саслуша читав низ сведока одбачени су уз једини коментар судије Пантелића да су „сувишни“. На списку данас одбијених сведока одбране нашли су се, између осталог, и бивша државна секретарка у МУП-у Дијана Хркаловић и сам тужилац у предмету Предраг Миловановић.

Судија је прихватањем већ постојећих доказа, сведочења и вештачења, одбио и извођење нових вештачења стручњака грађевинске, електро, проценитељске и актуарске струке.

Одбрана је имала примедбе и на предлог тужиоца да се као докази узму у обзир сведочење из истраге директног извршиоца криминалног дела Александра Маринковића (још увек је у бекству), као и записник о саслушању певачице Бојане Шијачки са којом је тужилаштво склопило нагодбу о признању кривице. Шијачки је те кобне ноћи возила Маринковића до куће Милана Јовановића и Јеле Дељанин, то је признала, платила договорену невелику казну и „одслужила“ кућни притвор. Адвокати одбране тврде да је овај доказ незаконит јер је, по тврђењу адвокатице Александре Златић, признање Шијачки дато у циљу њеног споразума са тужиоцем. По примедби адвоката Николе Михајловића, доказ је незаконит јер је Шијачки постигла споразум за лакше кривично дело од овога за које се суди. Судија Пантелић је ове примедбе саслушао и одбацио.

Одбијени су и сви захтеви одбране за извођење доказа који пре свега служе за дисквалификацију жртве. Међу такве спада и захтев да се из Агенције за привредне регистре прибави доказ да портал Жиг инфо, на коме је Милан Јовановић објављивао истраживачке текстове о корупцији у Општини Гроцка, није регистрован као медиј, што по њима доказује већ познату тврдњу да Милан Јовановић „није новинар“.

Адвокати оптужених данас су се у више наврата бунили да не разумеју „куда иде“ овај процес и шта ће се даље радити, поготово сад кад су сви њихови предлози одбачени.

Данашње суђење је, уз четрдесетоминутну паузу, трајало краће од два сата. Наставља се 30. јануара у девет сати, а судија Пантелић је најавио да ће прво одбрана добити реч да се изјасни о свим доказима које је суд прихватио.

„Дозволићу вам да се појединачно изјасните јер сте то тражили“, закључио је данашње рочиште судија Пантелић.

Тамара Спаић     Цезоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар