Почетна » ДРАМА СРПКИЊЕ У БЕЛГИЈИ Љиљана са деветомесечном бебом кренула да посети брата, а сада је ЗАТВОРЕНА У ЦЕНТРУ ЗА МИГРАНТЕ

ДРАМА СРПКИЊЕ У БЕЛГИЈИ Љиљана са деветомесечном бебом кренула да посети брата, а сада је ЗАТВОРЕНА У ЦЕНТРУ ЗА МИГРАНТЕ

од admin
0 коментар

Љиљана Мохарић (37), држављанка Србије, доживела је непријатно искуство када ју је на путу за Холандију, где је у понедељак са деветомесечном бебом кренула у посету брату који тамо живи, на аеродрому у Белгији, на коме је преседала, зауставила полиција.

Наиме, иако је имала сву неопходну документацију, на изласку са аеродрома полиција је затражила да им покаже колико новца има код себе, а када је рекла да поседује неколико стотина евра, саопштили су јој да морају да је депортују назад, јер то није довољна сума за боравак у тој земљи.

– Кренула сам за Белгију из Подгорице, јер је то био најповољнији лет. Када смо слетели на аеродром где ме је чекао брат и одакле је требало да отпутујемо за Холандију, гранична контрола нас је зауставила, прегледала пасоше и рекла да беба и ја морамо да имам суму од 40 евра по дану, што је за планирано време боравка више од 1.000 евра, без обзира на то што је Белгија само транзитна земља. Када је брат видео да нас нема, питао је о чему се ради и понудио да плати, али му нису дозволили. Одузели су ми мобилни телефон и документацију и одвели бебу и мене у миграциони центар. До сутрадан нисам могла да се чујем ни са ким. Не могу да вам опишем ту трауму – испричала је, за „Новости“, Љиљана, која у миграционом центру већ четири дана чека да буде депортована.

Она појашњава да је њен брат одмах контактирао са Амбасадом Србије и да су њени представници понудили да је депортују до Београда, међутим, речено им је да она и њена беба морају бити депортоване у земљу из које су долетеле, што је у овом случају Црна Гора. Први лет за Црну Гору је тек у четвртак, а Љиљана и њена беба све време бораве у Центру за мигранте.

УСЛОВИ БОРАВКА НА САЈТУ МИП

Ставка о поседовању новца и услови боравка у Белгији описани су на сајту Министарства спољних послова Србије, па се апелује на грађане да се пре пута добро распитају о њима, јер Љиљанин случај није усамљен.

– Због грађана који подносе захтев за азил, донекле је пооштрена контрола на аеродромским граничним прелазима. Уколико се долази у посету рођацима, потребно је имати оверено позивно писмо и 38 евра по дану боравка. Полиција не прихвата гаранције у новцу који рођаци донесу и покажу. У таквим случајевима ни интервенција амбасаде не помаже, а банкарске картице се не прихватају као доказ о поседовању новца.

Новости/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар