Почетна » ОТКРИВАМО Веће казне за ДИВЉАЊЕ АУТОПУТЕМ, а нови систем ће спречити и ЦАКЕ бахатих возача

ОТКРИВАМО Веће казне за ДИВЉАЊЕ АУТОПУТЕМ, а нови систем ће спречити и ЦАКЕ бахатих возача

од admin
0 коментар

Осим на наплатним рампама, саобраћајци ће на аутопуту Београд-Ниш моћи да кажњавају прекорачење средње брзине на још 10 места, сазнаје „Блиц“.

Нови систем спречиће и цаке бахатих возача да успутним одмарањем смање средњу брзину и прилагоде је прописима.

Како сазнајемо, „Путеви Србије“ ускоро ће на релацији Београд-Ниш поставити најсавременију опрему која ће снимати саобраћај и омогућити мерење просечне брзине на пет места у сваком смеру. Реч је о порталима који ће бити постављени на релацијама где нема стајалишта и где није дозвољено заустављање возила. На тај начин возачи неће моћи гашењем мотора и одмарањем просечну средњу брзину да прилагоде дозвољеној.

Саобраћајна полиција кренула је почетком априла ове године са кажњавањем прекорачења просечне брзине између наплатних рампи на свим деоницама аутопутева у Србији. Прво су на тај начин санкционисани возачи који су у просеку возили изнад 120 км/х на деоници Шимановци-Шид, а потом и на деловима аутопута између Београда (Врчина) и Ниша, односно Београда (Старе Пазове) и Суботице. Сада ће на релацији Београд-Ниш контрола брзине бити могућа на 50 километара у просеку и контролисаће се на релацијама Баточина-Јагодина и Водањ-Колари.

– Сада постављамо нови систем видео-надзора са више функција, који би требало да стартује на пролеће. Наш циљ је да спречимо бахате возаче да разграђују ограду дуж аутопута и да подигнемо ниво наплате на 100 одсто, а камере могу да се користе и за мерење просечне брзине. Посебно је значајно што ће оне бити постављене на релацијама које ће онемогућавати да возачи возе изнад дозвољене брзине, а да потом заустављањем возила просечну брзину прилагоде прописаној – каже за „Блиц“ Зоран Дробњак, директор „Путева Србије“.

У склопу овог новог система возачи ће убудуће бити обавештавани о свим проблемима на путу, било да су у питању магла, ледена киша, снежни наноси или удеси. Такве поруке практично ће добијати преко радио-станица које слушају у том моменту, а чији ће програм бити аутоматски прекидан. Поруку о стању на путевима добијаће и возачи који у аутомобилу слушају музику са ЦД-у.

– На тај начин желимо да повећамо безбедност на путевима и спречимо евентуалне незгоде које настају због околности које је често немогуће предвидети. И то није све. План је да, поред постојећа четири обавештајна портала, поставимо још четири. Поруке ће постављати наши запослени у дата центру, а могу говорити о свему што је корисно за безбедност у вожњи у том моменту – каже Дробњак.

Казне и за теретна возила

На наплатној рампи у Смедереву, где камиони чине 95 одсто саобраћаја, као пилот пројекат биће постављен мерач за осовинско оптерећење возила у покрету. Он ће аутоматски мерити тежину возила и у случају преоптерећења, возачи ће плаћати накнаду.

„Путеви Србије“ имаће увид и у проток саобраћаја на свим наплатним станицама од Београда до Ниша и моћи ће да обавештавају возаче о алтернативним правцима.

Сузана Лакић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар