Почетна » Уједају комарци и „клинтонке“?!

Уједају комарци и „клинтонке“?!

од admin
0 коментар

С доласком топлих дана дошло до најезде досадних инсеката у престоници. Све више пацијената због убода одлази код свог лекара

ВИСОК водостај, топло време, близина река, траве или животиња, главни су узрочници појаве инсеката, који поред тога што могу да буду досадни, задају и веома болне и непријатне уједе. Београдом харају велики агресивни комарци, црне мушице, такозване клинтонке, па је и најмањи оток знак да се треба обрадити лекару.

– Потребно је обратити се одмах лекару и не покушавати с кућном медицином и саветима комшиница – каже директор Завода за кожне и венеричне болести др Александар Адамовић – Након убода може да се јави озбиљна алергијска реакција, подливи, модрице, као после ударца и нема ту никаквог филозофирања, лекар је следећа станица.

Свом доктору се у страху од алергијске реакције, са озбиљном отеклином јавио и Београђанин Бранислав Ђ. који је ујед „зарадио“ док се са децом играо у парку на Миљаковцу. И раније је имао различите убоде ситних животиња, али овако драстичан је упамтио.

– Буба је била мала, слична мушици, а убод као од комарца. Касније сам сазнао да се те бубице у народу зову „клинтонке“ – каже Ђорђевић. – Прошле године ме је у ово исто време убола и тада се, као и сад, јавио огроман оток, цела се нога инфицирала, а докторка ми је дала антибиотике.

Сматра се да је ова врста буба дошла у наше крајеве након бомбардовања 1999. У народу је позната као „клинтонка“, а њен ујед оставља болне последице које трају и до неколико недеља.

– Чини се да тих буба у последње време има доста, мале су, црне и имају шарена крила. Њихов токсин може да продре дубоко у кожу, захвати и лимфно ткиво – каже докторка Невенка Димитријевић из Дома здравља Вождовац. – Поред ње, пацијенти се жале на комарце који су већи него иначе и веома су агресивни.

ШТАЛЕ, РЕКЕ И ПАРКОВИ

МАЛЕ, црне бубице које задају жестоке уједе, сличне су обичним мушицама, али им је усни апарат другачији. Њих зову још и папучарице“ а у народу су популарне као „клинтонке“. Према речима докторке Невенке Димитријевић, стациониране су у близини штала и коња, али није реткост наићи на њих и у парковима и у близини вода.

В. Радуловић    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар