Почетна » Јефтинији „хало“ у региону

Јефтинији „хало“ у региону

од admin
0 коментар

Од 1. јула појефтињење роминга између Србије, Црне Горе, Македоније и БиХ. Разговори упола повољнији. До 2017. године додатно снижавање цена телефонирања

КОРИСНИЦИ мобилних телефона из Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, моћи ће од 1. јула међусобно да разговарају по јефтинијим тарифама. Наиме, од идућег месеца почиње примена нових цена роминга у региону, по основу споразума који су усвојиле ове четири државе.

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ, прописала је максималне цене које ће важити у наредних годину дана. Тако ће сви мобилни оператери минут разговора у одлазном позиву од овог јула смети да наплаћују максимално 29 евроценти, без ПДВ-а. То је, по тренутном курсу, 34,92 динара, што са порезом на додату вредност износи укупно 41,9 динара. Поређења ради, ниједан оператер у Србији нема цену одлазног позива испод 100 динара по минуту за ове земље (ако изузмемо погодности које „Телеком Србија“ нуди за Црну Гору и Републику Српску, где има своје компаније и одакле цене одлазних позива иду од 36 па до 94 динара, већ у зависности од мреже која се позива).

РАТЕЛ је, такође, прописао и постепен пад цена, закључно са 1. јулом 2017. године. Тако ће минут одлазног позива са 29 центи у овој, идуће године пасти на 24 цента, да би од јула 2017. био снижен на 19 евроценти колико ће остати за убудуће.

Долазни позиви у ромингу између ове четири државе од идућег месеца биће ограничени на максимум осам центи, без ПДВ-а (а то је тренутно 11,56 динара са ПДВ-ом). Потом ће, за годину дана, пасти на седам, па на пет центи у 2017. години.

У ромингу убедљиво највише кошта пренос података. Неретко се корисници „ухвате за главу“ када им пристигне рачун са великом потрошњом интернета у иностранству. Од сада ће један мегабајт смети да кошта максимум 70 центи, што је тренутно са порезом 101 динар и представља огромну уштеду у односу на садашње цене преноса података у ромингу. Тренутно, оператори 100 килобајта (а један мегабајт има 1.024 килобајта) у овим земљама наплаћују од 12 динара („Телеком“ у случају Црне Горе и Републике Српске), преко 60, па до чак 89,90 динара. Ове износе треба увећати отприлике 10 пута да би се добила тренутна цена мегабајта.

Одлуком РАТЕЛ-а о снижавању роминг цена у четири земље региона, која ступа на снагу 30. јуна, одлазни позиви наплаћиваће се и до 60 одсто ниже него сада – речено је „Новостима“ у компанији „Вип мобајл“. – Снижавање цена је могуће јер ће и мобилни оператери у овим земљама снизити трошкове роминг конекције коју међусобно зарачунавају. Тренутно се ради на имплементацији цена према овој одлуци.

ПРЕПОЛОВЉЕНЕ ПОРУКЕ

ЈЕФТИНИЈЕ ће бити и слање порука у ромингу између Србије, Црне Горе, Македоније и БиХ. Од јула ће она моћи да кошта максимум девет центи, без ПДВ-а. То је тренутно 13 динара, са порезом, што је упола јефтиније од тренутних цена оператора у Србији.

ОБЈАВИЛИ ТАРИФЕ „ТЕЛЕКОМ Србија“ већ је објавио цене које ће својим корисницима зарачунавати од 1. јула. Тако ће се минут одлазног позива из Црне Горе, БиХ и Македоније ка Србији, али и Црној Гори, БиХ и Македонији, наплаћивати по 40 динара. Долазни позив тарифираће се по 10 динара за минут. Исто толико кошта и слање једне СМС поруке. Коришћење интернета у ромингу између ове четири земље значајно ће појефтинити, па ће 100 килобајта коштати 10 динара.

Д. И. КРАСИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар