Почетна » Баћина: Три села данас могу да подмире један већи град, где је то млеко нестало

Баћина: Три села данас могу да подмире један већи град, где је то млеко нестало

од Други Пишу
0 коментар

Пољопривредник Вукашин Баћина изјавио је у емисији Дан уживо да је сигуран да „млеко постоји“, као и да из његовог села млекара данас узме 6.000 литара млека, те да „три села данас могу да подмире један већи град у Србији“. „Просто је немогуће да је то млеко негде нестало. Постоје две опције, или су га тајно извезли или га држе по складиштима да изазову вештачки кризу, јер једноставно трговачки прерађивачки лоби неће да ради ако нема 50 одсто зараду“, каже. Упозорио је и да у новембру и децембру „млека уопште неће бити“, јер ће због недостатка хране краве отићи на клање.

Како је рекао, ово је велики проблем и „нису му јасне одлуке државе“.

„Ми сточари смо у огромном проблему, деценијама се уништава сточарство, долазимо у ситуацију да је сушна година, да немамо хране за стоку, коначно је цена млека кренула да расте и сад је држава забранила извоз сировог млека. Мислим да је ова прича направљена вештачки“, каже он.

Истиче да је млеко са његове фарме „Млекопродукт откупљивао за 27 динара по литру, а цена литра у продавницима је прешла 130 динара“.

„Ово је јако лоша одлука Владе. У нашем селу било је сигурно 30 породица које су држале краве и имале фарме, сада још само нас пет породица држимо. Село је остало без крава, у неким селима нема више ниједна крава. Засушићемо краве и бићемо приморани да држимо систем крава теле, немамо више рачуна да хранимо краве скупим концентратима и муземо млеко које ће млекаре да нам узимају испод сваке цене. Млеко које узимају с моје фарме је 4,2 одсто масти, а ви купујете млеко у продавници са 2,8 и буде пет пута скупље него што они мени дају, срамота је шта раде млекаре српском произвођачу“, каже Баћина.

Истиче да ће „то бити велики проблем“.

„Остаће Србија без млека, пољопривредници ће морати да засуше краве, јер немате рачуна. Сада су мало подигли цене, на 32 динара по литру. На премију од државе ни не рачунамо, то јако касно дође. Краве су се нагло смањиле, али ја сам сигуран да млеко постоји, него једноставно тај трговачки лоби не може више да узима марже од 40 и 50 одсто колико је узимао на литар млека и сада вештачки изазивају кризу“, каже он.

Каже да из његовог села млекара данас узме 6.000 литара млека, као и да „три села данас могу да подмире један већи град у Србији“.

„Просто је немогуће да је то млеко негде нестало. Постоје две опције, или су га тајно извезли или га држе по складиштима да изазову вештачки кризу, јер једноставно трговачки прерађивачки лоби неће да ради ако нема 50 одсто зараду“, каже.

Баћина каже да је велики проблем направљен у Србији што су „поједине млекаре држале монопол“.

„И годинама, деценијама уништавале српског произвођача млека. Радио је у минусу и многе фарме су пропале и банкротирале. ПКБ скоро да више нема крава, само ПКБ је могао да храни Београд млеком раније. Ја мислим да сукоб између Русије и Украјине нема никакве везе са тренутном ситуацијом код нас“, каже он.

Истиче да држава мора да помогне пољопривредницима.

„Свима мора да помогне, финансијски или кроз храну. Суша је уништила све, пољопривредници немају хране да прехране те краве, будите сигурни да ће током новембра још 50 одсто крава отићи на принудно клање, јер немају хране за њих“, упозорава он.

Мишљења је да протести ништа добро нису донели.

„Људи су изгубили 5,6 дана у сезони и ништа нису урадили. Да је иоле разумна држава би сама донела мере да помогне пољопривредницима. Ја сам против било ког протеста којим се ограничава слободно кретање наших грађана, јер нису они криви за нашу ситуацију. Треба да се врше протести, али зна се где, испред министарства у Немањиној. Видели сте да је режим искористио, убацио своје људе на протесте у Новом Саду и угушио протесте, ништа добро нису урадили“, каже он.

Упозорава да ће „нестати млека“.

„Видећете у новембру и децембру, млека уопште неће бити, због недостатка хране и ово мало крава што је остало отићи ће на клање кад се заврши испаша, јер ту још могу да једу. Свако од нас има хране за месец, евентуално два“, каже.

Апелује да „морају да се помере рате кредита, да се уведе мораторијум на кредите, велики проблем је у аграру. Опет кажем, за све то су криве лоше одлуке владајуће гарнитуре људи који воде ову државу. Јако је напављен велики проблем. Произвођач нема ништа ако прода свињу, продам за 250 динара по килограму, а ви као потрошач одете у месару и купујете то месо за 800, 900 динара по килограму, ја вас питам ко је узео тај новац, узела га је кланица и трговачки лоби. Држава не сме да забрањује извоз, јер ће додатно да уништи пољопривредника, мора да ограничи марже кланичарске и трговачке. Све преко 10 одсто је много. Када се то буде ограничило, онда ће моћи сваки грађанин да купи и сира и млека и меса и биће за све“, каже Баћина.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар