Почетна » „Београд ће ускоро почети да личи на Дубаи са Али Експреса“

„Београд ће ускоро почети да личи на Дубаи са Али Експреса“

од Други Пишу
0 коментар

Организација „Београд у покрету-Покрени се“ саопштила је да ће усвајањем изменама просторног плана града, планирано проширење „Београда на води“ захватити комплекс Београдског сајма, а да ће слична судбина задесити и Шећерану, Чукарички рукавац и највероватније Хиподром. Због тога ова организација покреће петицију како би се зауставила даља измена просторног плана, а Шећерана сачувала.

Организација „Београд у покрету-Покрени се“ саопштила је да усвајањем изменама просторног плана града, планирано проширење „Београда на води“ захватити комплекс Београдског сајма, а да ће слична судбина задесити и Шећерану, Чукарички рукавац и највероватније Хиподром. Због тога ова организација покреће петицију како би се зауставила даља измена просторног плана, а Шећерана сачувала.

Никола Радин извршни директор овог удружења истиче како би спречавање измене просторног плана за грађане Београда требало да буде „црвена линија“.

“Уколико се усвоје ове измене просторног плана остаћемо без свих симбола Београда. Где ће после овога да се шири Београд на води, на Калемегдан. Где је крај инверститорском урбанизму?“, питају се у овој организацији.

Удружење „Београд у покрету-Покрени се“ покренуло је петицију за очување Шећеране, а као добар пример наводе да је 2008. године град Љубљана откупио земљиште и зграду Цукрарне, Љубљанске шећеране, која је у периоду 2018-2021. године реконструисана и представља центар културе словеначке престонице.

„Подсећамо да су у фебруару 2022. године “градски оци” помпезно најавили да је 12 хектара и зграда Шећеране проглашени спомеником културе, те да ће град Београд откупити ово културно и историјско добро. До данас од свега овога се ништа није десило и постоји оправдан страх да ће Шећерана бити срушена и претворена у козметичку станоградњу“, наводи се даље у саопштењу.

Због тога из ове организације поручују да Београд све више личи на „Дубаи са Алиекспреса“ и апелују на грађане да потпишу петицију како би се сачувала Шећерана.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар