Почетна » Режимска бајка о Ђиласу и Шолаку

Режимска бајка о Ђиласу и Шолаку

од admin
0 коментар

 

Саговорници Данаса сагласни су да је то последица дугогодишње кампање којом се дискредитују и дехуманизују сви они који критикују власт и самим тим представљају представљају претњу по режим.

Због ових спинова, лидер Странке слободе и правде био је принуђен да се „правда“ и у суседној држави, рекавши, гостујући на телевизији у Подгорици, да нема никаве везе са евентуалном продајом неког удела Телевизије Вијести, нити има везе са и једном телевизијом у Србији.

„Шолака сам видео једном или два пута у животу. Та кампања у Србији је толико јака, траје већ осам, девет година и све је ‘Ђилас и Шолак’. Притом Шолака у Србији нико не зна. Немам никакве везе са евентуалном продајом неког удела ТВ Вијести, нити имам везе са телевизијама у Србији“, рекао је Ђилас.

Културолог Ратко Божовић оцењује за Данас да интересно мишљење владајуће странке продукује лаж и превару, а све зарад очувања власти.

– Није важно шта јесте, него у шта убедимо људе да је истина. Ради се о дисквалификацији сваког ко би довео у питање режимско становиште – милозвучну и идеализовану слику стварности коју нам сервирају, а која нема никакво упориште у реалности – истиче Божовић.

Он додаје да прорежимски медији учествују у прављењу такве слике.

– Измишља се све што је сврсисходно у очувању власти оног који о свему одлучује. Има чак и неке литерарне димензије у томе, само што ти који измашљају немају маште па то не стиже до литературе. У томе има само нечег бруталног и беспризорног. Стање тих медија се зове преварологија. Важно је неког убедити, а не истинито информисати – наглашава наш саговорник.

Божовић указује и на један специфићан феномен код нас – спремност да се намерно испадне глуп, како би вођа испао паметнији.

– Имате људе у Србији који су због вође спремни да буду и глупи, да предлажу неприхватљиве и немогуће ствари, да би он дошао да то оспори и доведе у питање. Даје му се шлагворт да поентира, јер он мора да буде најпаметнији, најспособнији и недодирљив – као нека божија рука. И та игра се понавља непрекидно – каже Божовић.

Према његовим речима, припадници владајуће странке у комуникацији не дозвољавају да се чује другачије мишљење.

– Свако супротно мишљење се гуши истог тренутка. О каквом дијалогу ми причамо, кад имамо атмосферу да они који дођу у име власти понесу читав елаборат и говоре шта хоће, без обзира шта је тема. Најважнији је да се понизи онај други, а притом заборављају да представници опозиције ипак представљају неке грађане, и да самим тим понижавају и њих – закључује Божовић.

Адвокат Владимир Терзић каже за наш лист да је мантра „Ђилас-Шолак“ димна завеса потребна власти.

– Оно што се не види, увек може бити тачно или нетачно, а када вас затрпају са свих медија тврдњом да је тачно – онда људи поверују. Примећујем да се више нико не пита у чему је ту поента? Нико не појашњава шта то тачно ради имагинарни двојац Ђилас/Шолак? Која је њихова кривица? Једноставно се понавља као нешто лоше, као неко зло створење из бајке… Иначе, лично сам од Ђиласа чуо почетком године, да он нема контакт са Шолаком и да га једва познаје, и потпуно му верујем, јер то само по себи и нема неки превелики значај да би неко о томе лагао – истиче Терзић.

Срђан Миливојевић, члан Главног одбора Демократске странке, каже за Данас да не зна у каквим су односима Драдан Ђилас и Драган Шолак, а да верујем да је то једино значајно режимској пропаганди.

– У друштву којим управља мафијашки режим, у ком власт опстаје служеци се преваром и лазима, свака полуистина, или неистина може бити средство којим режим залуђује грађане. Ми који смо из уверења у Демократској странци то најбоље знамо. Етикета жутих лопова којом су радикали, а потом лажни европејци годинама дискредитовали Демократску странку је одличан пример преваре и лицемерства овог режима. Сви ти поједници који су у прошлости донослили одлуке и на које би можда и могао да се односи такав епитет, не да нису у руководству странке, вец одавно нису ни њени чланови. Вецина их је, да иронија буде већа, и даље у власти – напомиње наш саговорник.

Миливојевић додаје да мантра Ђилас-Шолак није ништа ново, већ опробан метод пропаганде којим овај режим опстаје на власти.

Катарина Живановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар