Почетна » Ево шта извршитељи НЕ СМЕЈУ да вам изнесу из куће

Ево шта извршитељи НЕ СМЕЈУ да вам изнесу из куће

од admin
0 коментар

Као што су недавно у Гроцкој запленили скелу за превоз преко Дунава, извршитељи по закону могу да плене и кола хитне помоћи, и операционе сале.

Хиљаде радника у Србији обратиле су се у последњих годину дана за помоћ извршитељима да би дошли до заосталих плата. Овај број из дана у дан расте, а “бум” је почео од кад листићи за исплату зарада замењују судску пресуду, па радници не морају да покрећу скупе парничне поступке, већ је довољно да имају месечни обрачун зараде. Извршитељи правним лицима, ако немају новца на рачуну, буквално могу да плене све.

– За разлику од домаћинстава код којих су предвиђене ограде шта све не сме да се плени, од основног намештаја, до кућних љубимаца, закон дозвољава да извршитељи правним лицима могу да попишу све уколико суд донесе решење о извршењу. Најбрже и са најмање трошкова је извршење у којем се потраживање наплаћује преко рачуна извршног дужника или преко потраживања која он има према трећим лицима – објашњава извршитељ Александар Вуловић.

Када су у питању грађани, закон је много изричитији. Извршитељ не сме да заплени средства за личну употребу (одећу, обућу, прибор за хигијену, постељину), најосновнији намештај – кревет, пећ, шпорет, фрижидер, залихе хране и огрева за три месеца, помагала за лица са инвалидитетом. Може да плени возила, музички уређај, микроталасну пећницу, мотор, телевизор, лаптоп или компјутер…

Уколико нађу готовину, код минималних зарада, ако је почетак месеца, могу да заплене пола, а код осталих две трећине, а уколико је нпр. средина месеца, остављају сразмеран износ потребан за живот до наредне плате (пензије).
Извршитељи не смеју да плене ни ствари које имају емотивну вредност за дужника, попут албума с фотографијама, одликовања, медаља, ратне споменице, па чак ни ако су велике вредности, али ни кућне љубимце.- Било је примера да људи покушају да нас убеде да су им свих 20 свиња у обору кућни љубимци, што, наравно, не пролази – каже Вуловић.

 

(novosti)

Можда ти се свиди

Оставите коментар