Почетна » Чак 127 клинаца уплаћује пензију

Чак 127 клинаца уплаћује пензију

од admin
0 коментар

Сваки десети грађанин Србије штеди у приватним фондовима. На списку се налази и 227 тинејџера. Боље је са малим уплатама почети у младости, него са већим износима касније

О одласку у пензију у Србији се већ размишља у дечјем узрасту. Према подацима добровољних пензијских фондова, чак 127 деце, старе до девет година, већ уплаћује приватне доприносе. На њиховим рачунима сада је 2,33 милиона динара, односно 18.346 динара „по глави“. Уз њих, још 227 младих, узраста од 10 до 19 година, до сада је уштедело седам милиона динара. Додуше, на ове „дечје пензије“ првенствено мисле њихови родитељи, штедећи новац који ће им, уз увећање за принос, бити доступан од 58. године живота.

– Иако имамо чланове који на време мисле о сигурности своје деце у будућности и за њих уплаћују пензијске доприносе од њиховог најранијег узраста, чешћи је случај да се родитељи опредељују за овај вид штедње тек када су деца завршила студије или се налазе на почетку професионалне каријере – објашњава за „Новости“ Наташа Марјановић, директор „Ђенерали“ друштва за управљање добровољним пензијским фондовима.

Она истиче да у сваком случају постоји простор за развој овог вида штедње за најмлађе, који, имајући у виду стање државног пензијског система, постаје више неопходност него луксуз.

Према подацима НБС, за приватну пензију тренутно штеди укупно 188.990 грађана. Толико њих редовно на своје рачуне (или рачуне своје деце) уплаћује такозване приватне доприносе. До сада је, кроз шест ових фондова колико их послује у нашој земљи, уштеђено више од 25,849 милијарди динара, који корисницима постају доступни када наврше 58. годину живота.

Старо је правило да са штедњом у приватним пензијским фондовима треба кренути на време, јер је боље ако се са мањим уплатама почне у младости, него се већим износима у старијем добу.

– Иако су веће појединачне уплате могуће, чак су и стимулисане нижим улазним накнадама, суштина штедње у пензијским фондовима је у мањим периодичним одвајањима на дуг рок – објашњава Наташа Марјановић.

ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА

РАЧУНИЦА „Ђенерали бејзик“ добровољног пензијског фонда изгледа овако: ако се са уплатом приватних доприноса почне за петогодишње дете, по 5.000 динара месечно, уз претпостављени принос од 8,5 одсто годишње, оно би у узрасту од 58 година имало акумулирану пензију од 53,4 милиона динара. То је, по тренутном курсу, око 445.000 евра.

Д. И. КРАСИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар