Почетна » СТРУЈНИ УДАР НА ЦЕНЕ НАМИРНИЦА: Поскупљују месо, сир и слаткиши

СТРУЈНИ УДАР НА ЦЕНЕ НАМИРНИЦА: Поскупљују месо, сир и слаткиши

од admin
0 коментар

Повећање цене киловата од 1. августа осетиће се и у малопродаји, на пијацама и у услужним делатностима, пошто се спремају нови ценовници.

БЕОГРАД – Поскупљење струје за 12 одсто, које је јуче ступило на снагу, одразиће се и на цене у продавницама, на пијацама, као и у другим делатностима, а увећање ће бити у распону од 1,5 до седам одсто, указују саговорници Курира.

Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача Србије каже да ће поскупљење струје за 12 одсто довести до пораста малопродајних цена за шест до седам одсто.

Куповна моћ

– Уљари су узели аконтацију и повећали цене за 15 одсто пре поскупљења струје. Следи општи раст малопродајних цена у просеку за половину раста цене струје, пре свега у основној потрошњи – уља, шећера, меса, млечних производа. Колико ће који производ поскупети, зависиће од процене трговаца колико је пала куповна моћ грађана због смањења плата и пензија – истиче Богосављевић.

И Жељко Ракић из Министарства трговине указује да ће цене расти, али верује да њихов скок неће бити већи од 1,5 одсто.
– Чињеница је да је од јануара до маја ове године у односу на исти период прошле дошло до смањена нето зарада у износу од 1,4 одсто. С друге стране, промет у Србији је опао за 0,4 одсто, тако да је дошло до смањења агрегатне тражње, и из тог разлога сматрамо да нема довољно простора за даље повећање цена које би као изговор имало поскупљење струје – изјавио је Ракић за РТС.

Економиста Љубомир Маџар сматра да је немогуће да струја поскупи а да то индиректно не остави трага и на остале цене.

Роба и услуге

– Питање је само у којој мери ће се то поскупљење одразити, а не и да ли ће се десити. Доћи ће до извесног притиска на све остале цене, али он неће бити велик јер је струја само један елемент у производњу робе и услуга. То ће се прво осетити на зеленим пијацама, али верујем да цене могу порасти само до једног процента – истиче Маџар.

Произвођачи
УЉЕ ВЕЋ ПОСКУПЕЛО 15 ОДСТО

Само најава повећања цена струје била је довољна произвођачима уља да цене подигну за око 15 одсто. Тако су у већини маркета цене порасле са око 120 динара на 125,99 динара за литар уља „дијамант“ и до 130,99 динара за литар уља „витал“. С обзиром на то да се најављују нова поскупљења уља, то ће неминовно довести до пораста цена кондиторских и других производа који као сировину користе уље, и то за неколико процената.

 

Славица Томчић, Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар