Почетна » МИ ВОЗИМО КРНТИЈЕ, А ЊЕГОВА ЋЕРКА СЕ БАХАТИ Радници пропалих предузећа Мила Ђурашковића огорчени

МИ ВОЗИМО КРНТИЈЕ, А ЊЕГОВА ЋЕРКА СЕ БАХАТИ Радници пропалих предузећа Мила Ђурашковића огорчени

од admin
0 коментар

– Гледамо и не верујемо… Бедно је хвалити се луксузом када хиљаде радника које је Мило Ђурашковић оставио на улици гледају како да преживе.

Овако радници у фирмама које су некада биле у власништву осуђеног Мила Ђурашковића, а данас су на коленима, коментаришу хвалисање његове ћерке Анике (22) да је од „татице“ добила аутомобил од 43.000 евра уз поруку: „Сиротиња која мисли да пљује нека ме гледа“.

Фото: РАС Србија Драган Ђокић: О летовању сања, вози крш од југа, прима минималац…

Бахаћење Ђурашковићеве наследнице брзином муње проширило се друштвеним мрежама, а још брже међу хиљадама радника у више од десет предузећа која су сва редом пропала под палицом осуђеног бизнисмена.

Од узорних путарских компанија, за само неколико месеци постале су фирме у стечају и реструктурирању са укупном блокадом од 180 милиона евра. Приватизација за приватизацијом била је раскидана почев од 2011. Велики број запослених у „Партизанском путу“ није добио ни динара пуних 60 месеци. Због неисплаћених зарада и доприноса, у лонце пред Владом лупали су и радници предузећа за путеве „Ниш“, „Врање“, „Крагујевац“, „Бачка пут“…

Фото: Инстаграм Ћерка Аника и најбољи татица Мило

Ниједном предузећу у оквиру Ђурашковићеве „Нибенс групе“ није био плаћан регрес и по две године.

– А Аника се хвали лимузином. Да је правне државе, Ђурашковић би остао без имовине, а радници би добили своје. Немамо ми ништа од његовог хапшења и наногица – огорчена је председница Самосталног синдиката „Путева Србије“ Соња Вукановић.

Фото: РАС Србија Ђурашковић је сваком раднику Предузећа за путеве Београд остао просечно дужан око 60.000 динара

– Биле су то добре фирме, одржавали смо путеве широм Србије. Радило се све док Ђурашковићу нисмо рекли да не може више трошити него што зарађујемо. Тада, 2011. године, плате су и почеле да касне. Сваком раднику данас се у просеку дугује по 600.000 динара – прича за „Блиц“ Милан Јовановић из Предузећа за путеве „Београд“, данас у стечају. Фирма, напомиње, и даље ради, плате зависе од количине посла… Радници немају плаћен превоз и раде по уговору о делу.

Фото: РАС Србија Сви су огорчени поступцима Мила Ђурашковића

– Ево какве аутомобиле ми имамо. Возимо се крнтијама и градским превозом. Јовановић вози „пасат“ стар пуних 29 година, а ја „фолксваген сирону“, која је први пут регистрована, веровали или не – 1971. Драган Ђокић је возач у фирми, а има „југић“ стар три деценије. А данас сви у фирми зарађујемо по 35.000 динара – прича механичар Илић Часлав из ПЗП „Београд“.

Ђуро Тривунчић, дугогодишњи радник „Бачка пут“, бивше Ђурашковићеве фирме, каже „да се с великим новцем губе душа и људске особине“.

– Радници су, с друге стране, постали робови. Не можеш да питаш за радно време, празник, недељу, добијеш месечно 30.000 динара и помислиш: ћути и ово је добро јер је комшија добио отказ – каже Тривунчић.

Миодраг Белогрлић, пословођа у „Путевима“, каже да му је куповина и најјефтинијег аутомобила сан.

– Зарађујем нешто више од 30.000. Платим рачуне и превоз, а за храну шта остане – каже Белогрлић.

Фото: Оливер Бунић / РАС Србија Мило Ђурашковић, бизнисмен

За Зорана Матејића, референта у београдским „Путевима“, 2011. била је најгора година. Плате су почеле да касне, а у овој фирми тада су му радиле и супруга и ћерка.

„СВЕ ЈЕ ПОДВАЛА, БОЈИМ СЕ ЗА ДЕЦУ“

Фото: Инстаграм Одрасла у доколици, комфору и луксузу: Једна од Аникиних поза на Инстаграму

Након што је „Блиц“ пренео фотографију и статус профила под именом Аника Ђурашковић, њен отац се обратио нашој редакцији тврдећи да је профил с којег је поручено: „Смрт сиротињи“ – лажан. Он је, међутим, потврдио да је аутомобил поред којег се сликала његова ћерка заиста њен.

– Последице свега овога што је изашло у јавност ризичне су и опасне по моје дете. Ја сам због овога морао своју децу да закључам у кућу. Под хитно морам да их вратим у иностранство, где живе и студирају, да им неки болестан ум не би нашкодио, као што је и неко измислио статус у којем се вређа сиротиња. Моје дете има Инстаграм профил, а Фејсбук нема. На Инстаграму је дете окачило слику поред аутомобила, и шта ја ту да радим. Али понављам, те речи нису њене. Зашто је то неко урадио, претпостављам да је намера да се подвали и смести – рекао је за „Блиц“ Мило Ђурашковић.

На констатацију да је његова ћерка Аника контактирала с нашом редакцијом и рекла да је профил њен, али да је хакован, он одговара:

– И то вам је послато сигурно с неког лажног профила. Довољно је што мом детету име и презиме доносе штету, стварно јој не треба још овако нешто. Молим вас за разумевање јер је она дивна девојка која никад тако нешто не би написала – изјавио је за „Блиц“ Мило Ђурашковић.

 

С. Лакић/М. Станић, Блиц

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар