Почетна » Споран конкурс за екологију: Новац добио чак и коњички клуб

Споран конкурс за екологију: Новац добио чак и коњички клуб

од admin
0 коментар

 

У моменту када су еколошка питања у земљиј горућа, део борбе за здраву животну средину води и цивилни сектор. Држава је ту да им помогне, па је тако ресорно министарство поделило 70 милиона динара за пројекте 79 организација. Испод црте на конкурсу остало је 113 удружења, међу њима и Војвођанске зелене иницијативе.

„Ја нисам била изненађена с обзиром да се пројекат документарни ТВ серијал „Зелена патрола на делу“ бави озбиљним еколошким темама и истраживачким новинарством, јасно је да они не подржавају такве пројекте. Резултати овога конкурса показују да су овај пут шансу добиле организације које се не баве заштитом животне средине, организације које иза себе немају чак ни релевантне пројекте из области за које су регистроване, организације које су биле две године неактивне, па чак за две године нису ни поднеле извештај финансијски АПР-у“, каже Ружа Хелаћ, Војвођанске зелене инцијативе.

Па чак и организације које уопште нису регистроване у АПР-у, попут удружења „БИ Интернатионал“ из Новог Пазара, које је добило максималан износ од 1,7 милиона динара. Новац су добила и бројна студенстка, чак и средњошколска и спортска удружења, укључујући један коњички клуб, затим удружења основана пре неколико месеци, без икаквог сајта, контакта, друштвене мреже или трагова о радном искуству.

Испод црте остале су јавности познате организације као што су Чепом до осмеха, Покрет горана Новог Сада, па и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, које постоји већ 32 године.

„Оно што је врло битно напоменути јесте да овај конкурс има врло јасна правила. Овде су могле да конкуришу организације цивилног друштва, са територије Србије, чија је основна делатност заштита животне средине и неке, да кажем, сродне активности, али оне које имају иза себе референце, дакле имају спроведене пројекте претходних година. Како се на овом списку налазе удружења која су основана у фебруару и марту ове године, то је потпуно невероватно, дакле они нема шансе да имају било какве референце. Оно што је врло занимљиво да постоје удружења чија се имена на друштвеним мрежама, на интернету проналазе искључиво и само на страницама на којима се види да су добили средства, дакле то су фантомске организације“, наводи Милан Ружић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Ружић додаје и да је процес доделе био потпуно нетранспарентан – као и сваке године, имена чланова комисије за доделу средстава остала су непозната, а за разлику од претходних година – систем бодовања пројеката није објављен.

„Ми имамо врло директна сазнања да су одређене особе које не раде у Министарству животне средине ишле од организације до организације и нудиле такозвану помоћ, да би им пројекти прошли, за узврат се тражи проценат од средстава“, додаје Ружић.

Због тога Друштво за заштиту и проучавање птица Србије најављује и кривичне пријаве, док коалиција Отворено о конкурсима, коју чини више од 15 организација, захтева од ресорног министарства да конкурс поништи и распише нови.

Министарству животне средине упутили смо питања како је могуће да су средства на конкурсу добиле и оне организације и удружења која не испуњавају елементарне услове конкурса. Питали смо их због чега систем бодовања пројеката није транспарентан, као што је био претходних година. Одговоре ћемо објавити када, односно уколико их добијемо.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар