Почетна » Социјални радници почињу ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК

Социјални радници почињу ЈЕДНОЧАСОВНИ ШТРАЈК

од admin
0 коментар

У знак протеста због догађаја у коме су две особе убијене, а три социјална радника рањена, колеге су се окупиле у среду око 19 сати испред Центра за социјални рад у Раковици. Од четвртка крећу једночасовне обуставе рада у свим одељењима центара за социјални рад у Београду, незванично сазнаје Н1.

Обуставе рада планиране су за период од 14 до 15 часова. Биће одржани састанци у свим одељењима, а према незваничним информацијама – синдикати траже потпуну обуставу рада, преноси овај београдски медиј.

Према речима појединих од запослених који се се нашли на скупу у среду, један од разлога што протестују јесте и неиспуњавање услова који су социјални радници још одавно тражили, међу којима је и постављање обавезног обезбеђења на улазу у сваки социјални центар, што до сада није урађено, а сматрају да би спречило овакве догађаје.

Министар за социјална питања Зоран Ђорђевић је рекао у среду, на конференцији за новинаре након трагедије, да ће дати налог да се појача физичко-техничко особље у центрима, а министар полиције је додао да ће се појачати број патрола у близини.

– Наша идеја је да се бар то виђање у контролисаним условима измести из Центра, ми немамо безбедносних услова да бисмо то спровели, нити имамо довољне компетенције, јер се ради о особама са криминалним досијеима, о психијатријским болесницима – рекла је за Н1 Мирјана Вељовић из Републичког синдиката социјалних радника Србије.

Odsekao im je prst i obraz

Одсекао им је прст и образ

Драгослав Платић из УГС Независност каже да је систем у распадању задњих 20 година.

– Делатност социјалне заштите је на репу свих друштвених делатности у Републици Србији… Један од предлога је да се уведе полицијско дежурство у току радног времена, и тај ће предлог оба синдиката подржати – навео је.

Једна социјална радница пуштена на кућно лечење

Како незванично сазнајемо, социјална радница која је задобила посекотине по леђима и рукама је оперисана, али доктори нису могли да јој спасу прст. Још један од троје повређених – мушкарац, посечен је по лицу, а хирурзи нису успели да санирају повреду нерва коју је том приликом задобио.

ВМА је саопштио да је трећа пацијенткиња, након збрињавања, пуштена на кућно лечење. Друге две особе су ван животне опасности, навели су и додали да је социјалне раднике посетио министар Зоран Ђорђевић и начелник ВМА.

Н1/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар