Почетна » Мигранте ни бодљикава жица не зауставља

Мигранте ни бодљикава жица не зауставља

од admin
0 коментар

Жичани зид, који Мађарска гради на граници са Србијом, с намером да заустави пролаз миграната са Блиског истока, требало би, како је раније најављено, да буде готов до 31. августа, а да ли ће он оправдати своју сврху – показаће време

Жичани зид, који Мађарска гради на граници са Србијом, с намером да заустави пролаз миграната са Блиског истока, требало би, како је раније најављено, да буде готов до 31. августа, а да ли ће он оправдати своју сврху – показаће време.

Екипа Тањуга уверила се, наиме, данас да никакв зид или жица, ма колико висока и бодљикава, не може да буде препрека онима који су били принуђени да напусте своје домове и спас пронађу далеко од ратних разарања.

У једном воћњаку, недалеко од Хоргоша, уз саму границу са Мађарском, група миграната одмара, а чим су угледали Тањугову екипу на солидном енглеском језику распитивали су се каква је ситуација на прелазима и може ли се без проблема преко границе.

Када су чули да мађарска полиција без проблема пропушта људе на своју територију, али да их одмах упућује у оближњи Прихватни центар, где ће морати да се региструју и да оставе отиске прстију, само су одмахнули главом.

Рекли су Тањугу да су из Сирије и да су на путу већ три седмице. Не желе, објашњавају, да уђу у Прихватни центар на мађарској страни зато што им је речено да ће тамо морати да остану дуже од седам дана, те да су у том центру услови живота веома лоши.

Пријатељи који су већ у том центру су их, објашњавају, о томе обавестили СМС порукама. Према тим информацијама у собама предвиђенм за двадесетак особа борави њих између 60 и 100, што останак чини неиздрживим. Једино је, кажу, добро то што их Мађари не лишавају личних ствари и мобилних телефона.

Овој групи, иначе, не смета то што би им Мађари узимали отиске прстију, али не желе, тврде, да у Прихватном центру „узалод траче време“.

„Ми Сиријци смо јаки“, рекао је један од њих репортеру Тањуга показујући мишицу, а онда је устао у и кренуо. За њим су према ничиној земљи кренули и остали.

Успут су нашли дрвену палету, коју су наслонили на жицу и, помажући један другоме, док је један чувао стражу и гледао лево и десно да не наиђе нека патрола, прескочили је и нестали у оближњој шуми. Крањи циљ им је Немачка.

И баш као на филму, у тренутку када је последњи Сиријац из групе прескочио жичану ограду, зачула се полицијска сирена…

За двојицу полицајаца који су дошли на лице места, било је касно. Група Сиријаца је имала срећу јер их је скривала шума.

Танјуг/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × three =