Почетна Друштво Миловановић: Избор тужиоца је пар екселанс политички процес, то и врапци знају

Миловановић: Избор тужиоца је пар екселанс политички процес, то и врапци знају

од admin
0 коментар

 

Миловановић објашњава процедуру. „Свим пријавама које стигну прво се бави комисија, оцењује се потпуност и благовременост. Када се то утврди, прелази се на даљи ток“, рекао је он и додао да се по информацијама које поседује троје кандидата пријавило за позицију тужиоца за организовани криминал, од којих је једна особа актуелни тужилац Младен Ненадић.

Говорећи о деполитизацији избора тужиоца за организовани криминал, каже да види напредак у односу на 2018. годину.

„По тексту који сам видео то је есенцијалани напредак. Деполитизује се избор, уколико то буде прошло, онда ће се избори вршити у Тужилачком савету, то је енорман напредак“, казао је Миловановић.

Истиче да је тешко носити се са проблемом неповерења у тужилаштво и навео пример једног америчког тужиоца који је рекао да правда мора бити видљива.

„Изостаје одговор тужилаца на неке појаве у друштву. Утисак ми је да се ствари поправљају, јер струка указује на потребу да бране своје ставове јавно. Тужилачки менталитет је гајен, то је чиновнички менталитет, потребно је време да се то промени. Уставни амандмани нуде системску причу да се мења свест код тужилаца, да се не гаји менталитет покоре, зато имамо нарастаје тужилаца. У праву сте када тражите одговоре за питање која су у жижи јавности, зато покушавамо и да укажемо на проблеме и нудимо решење. Уставни амандмани су корак ка томе до дођемо до самосталнијег и независнијег тужилаштва, и да се размишља у духу модернијег тужаилаштва“, закључио је Предраг Миловановић.

Цело гостовање погледајте у оквиру емисије Н1 Студио Ливе:

 

 Н 1

Можда ти се свиди

Оставите коментар