Почетна » Мобинг је неиздржив: Запослени у “Др Лаза Лазаревић” траже оставку директорке

Мобинг је неиздржив: Запослени у “Др Лаза Лазаревић” траже оставку директорке

од Други Пишу
0 коментар

Прекомерна кажњавања свих врста, стално премештање са једног радног места на друго, сељакање из одељења у одељење, промена пацијената, али и немогућност комуникације са директорком клинике, неки су од повода за протест упозорења, на који ће сутра изаћи запослени у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, а крајем месеца ступиће у штрајк.

“Главни разлог за штрајк у који ћемо ступити 29. септембра, је лоше руковођење клиником од стране директорке Иване Сташевић Карличић. Њен однос према запосленима је катастрофалан. Са њом је немогуће разговарати. Лекари, терапеути и сестре, не могу ни да се пожале, да кажу шта им смета и зашто не могу да раде у условима које је поставила и од којих не одступа, очигледно ни по коју цену, кад са њом нема комуникације“, каже за Нова.рс Драган Синђелић, председник Уједињеног синдиката здравства Србије – Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“.

Дођете ујутру на посао и не знате где ћете радити тог дана, јер су премештаји од стране директорке свакодневица, као да то ради из хобија, додаје Синђелић.

“Без икаквог разлога или најаве, директорка врши премештаје и људе по четири до пет пута у року од неколико месеци, сељака са једног радног места на друго, а понекад и у току једнг месеца. Ти размештаји су можда били и разумљиви у време првог пика ковида, али сад никако немају смисла”, сматра наш саговорник.

За тривијалне грешке запослених, следе ригорозне казне.

“Грешке нису дозвољене, ни оне најмање, иако смо и ми људи, деси нам се да погрешимо. Ипак не, то је строго забрањено. Одмах следи кажњавање, претње отказом или упозорења пред отказ, и боље да не причам шта све не. Људи су у страху од прекомерног кажњавања која су свакодневна. Та врста мобинга је најгора и неиздржива. Када је постављена на место директорке, докторка Сташевић Карличић је само кратак период деловала нормално и пристојно, а убрзо је постала претерано ауторитативна у комуникацији, што ће сви лекари потврдити. Човек дође са боловања, а она га казни тиме што му нађе ново радно место. То је за њу као нека игра, док ми страхујемо од сваког следећег потеза”, наглашава Синђелић.

У условима сталних размештаја је немогуће радити, а у психијатријској болници је овакав систем рада погубан за оболеле, који се везују за терапеуте и не трпе промене.

“Стална премештања терапеута утичу на слабљење квалитета лечења пацијената јер се они веома везују за своје лекаре, а она их стално мења. Циљ је да пацијент буде у ремисији што дуже, а то зависи од односа са лекаром – терапеутом, и једино је могуће ако су у сталном контакту. Када међутим, они промене радно место, оболели губи могућност да дође до свог терапеута. Због понашања директорке пацијенти губе континуитет у лечењу, остају без терапеута на којег се иначе тешко навикавају и нико не разуме зашто то ради. У овој врсти медицине, то може бити погубно по пацијенте”, упозорава председник Синдиката.

Људи из страха беже из синдиката или дају отказ у болници и одлазе.

“Маса људи се ишчланила из синдиката због претњи и уцена. Сада су се три синдиката сложила око штрајка који ће почети 29. септембра, а сутра ћемо имати краћи протест упозорења. Изаћи ћемо испред установе на сат времена, а захтевамо моменталну оставку директорке”, наглашава Синђелић.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар