Почетна » Најављени споразум Телекома и Теленора угрожава медијски плурализам у Србији

Најављени споразум Телекома и Теленора угрожава медијски плурализам у Србији

од admin
0 коментар

 

Јавности доступна документа показују да споразум Телекома Србија и Теленора има за основни циљ потискивање компаније СББ са тржишта, односно, онемогућавање професионалних медија из састава Јунајтед групе, пре свега Телевизије Н1, да дођу до најшире публике.

Државна компаније Телеком Србија и поред законских ограничења већ је дубоко инволвирана у производњу информативног програма и актер је у неколико пројеката и инвестиција у медијској индустрији који су у стручној јавности означени као сумњиви и противзаконити: од куповине кабловског оператора Коперникус за 195 милиона евра од власника блиског Српској напредној странци, који потом за скоро исту цену купио телевизије са националном фреквенцијом – Прва и О2, преко финансијске подршке контроверзном бизнисмену Игору Жежељу за куповину таблоида Курир, до учешћа у оснивању неколико нових кабловских телевизијских канала.

НУНС је поводом тих аквизиција Телекома Србије јавно изражавао протест, јер се мимо јавности, противно закону и под сумњивим економским оправдањима, држава умешала у медијску сферу са намером да прошири свој утицај и наметне потпуни монопол у медијима.

Најављени договор Телекома Србије и Теленора изазива нашу бојазан и због чињенице да је он у потпуној супротности са циљевима из Стратегије развоја система јавног информисања до 2025. године, а који се односе на успостављање функционалног, одрживог и фер медијског тржишта заштићеног од политичког утицаја, као и на унапређењу квалитета и разноиврсности медијских садржаја који задовољавају потребе за информисањем различитих друштвених група. Такође, забринутост изазива и чињеница да је власник Теленора, чешки бизнисмен Петар Келнер, раније оптуживан од новинарских удружења и јавности у Чешкој и Словенији да у сарадњи са владајућим партијама гуши слободу медија у овим земљама.

НУНС ће о најављеном договору две компаније обавестити међународне новинарске и медијске организације, јер се њиме угрожава већ нарушени медијски плурализам у Србији.

НУНС, 2. фебруар 2021.

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seven + 18 =